Életmód

Megfejtették a karcsúság titkát

Hiába választják ugyanazt az étrendet, a hízásra hajlamos emberekre nagyobb eséllyel kerülnek a pluszkilók, mint a vékony alkatúakra. Mindezért valószínűleg a zsírraktározást elősegítő gének okolhatók.

Az Edinburgh Egyetem kutatóinak sikerült azonosítaniuk néhány olyan, a zsírszövetben található gént, amelyek arra ösztönzik a szervezetet, hogy szükségtelen mennyiségű zsírt raktározzon. A kutatók speciális, nemzedékeken keresztül soványnak vagy kövérnek tenyésztett egerek zsírszöveteit hasonlították össze, így találtak rá a testsúllyal szoros összefüggésbe hozható génekre. A szakértők sikeresen különítették el a zsír lebontását gátló géneket, amelyek sokkal nagyobb arányban fordultak elő a túlsúlyos egerek zsírszöveteiben, mint a soványakéban.
Az egereket ezek után egy túlsúlyos és egy sovány szülő pároztatásával tenyésztették tovább. A túlsúlyos utódokban minden esetben megtalálható volt a szülő állat aktív „kövérséggénje”. A sovány utódok ezzel szemben, úgy tűnik, védve vannak az elhízás ellen. Ebből is látható, mekkora szerepük van az öröklött tényezőknek a zsírraktározásban és az elhízásra való hajlam kialakulásában.
A tudósok mindkét utódfajtának azonos, zsírban gazdag étrendet írtak elő, a sovány egerek azonban gyorsabban bontották le a zsírszöveteket, mint a kövérebbek, ami arra enged következtetni, hogy örökölték sovány szüleiktől az ezért felelős gént.

„Régóta tudjuk, hogy étvágyunk kontrollálásáért bizonyos mértékben génjeink a felelősek, a mostani kutatás azonban egyértelműen bebizonyította, hogy egyes, a zsírszövetekben található gének hízásra hajlamosító tényezőként működhetnek” – nyilatkozta dr. Nik Morton, a Szív- és Érrendszeri Tudományok Központjának munkatársa.

A Wellcome Trust által szponzorált kutatás részletes leírása a PLoS One című szaklapban olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top