A kutatók háromezer résztvevőt vizsgáltak annak alapján, hogy a társas kapcsolataik mennyire vannak hatással az étkezésükre. A megfigyelés tíz éve alatt házastársak, barátok és testvérek befolyását kutatták. Az eredmények szerint – amelyek az American Journal of Public Health című lapban jelentek meg – a legnagyobb hatással társunk van az étkezési szokásainkra.
„Feltételeztük, hogy így lesz, mivel a közös környezet nagy befolyásoló erővel bír. Gyakran készít az egyik fél ételt mindkettejük számára” – mondta el Paul F. Jacques, a Tufts Egyetem Élelmezési Epidemiológiai Programjának igazgatója.
Nemcsak a házastársak vannak azonban hatással egymásra, hanem a barátok is, főleg ha az együtt töltött időben gyakran fogyasztanak rágcsálnivalót és alkoholt. Ez a két ételtípus volt az, amit a leggyakrabban vettek át egymástól az emberek. Ennek a kutatók szerint az lehet az oka, hogy a nyugati kultúrában a szeszes ital szorosan összefonódik a társas eseményekkel. Ugyanakkor az egészséges ételek – zöldségek, gyümölcsök, gabona – fogyasztását igen ritkán tanuljuk el egymástól.
Jessica Crandall, az Amerikai Dietetikus Társaság szóvivője szerint fontos, hogy tudatában legyünk ennek a jelenségnek, így könnyebben tudjuk irányítani a saját szokásainkat. Más kutatások már megállapították, hogy összefüggés mutatható ki a nők hízása és a házasság között.
Crandall elmondta, hogy a fogyási tanácsokért hozzá fordulóktól mindig megkérdezi, milyen hatásoknak vannak kitéve a családjuk és a barátaik részéről. Főleg a házastárs szerepe jelentős, mert ha nem is veszi át párja új étkezési szokásait, nem mindegy, hogy az orra előtt eszegeti-e a chipset és a süteményt.