nlc.hu
Életmód
Háziasszony 2.1

Háziasszony 2.1

El tudnád képzelni az életed a sötét középkorban, amikor az internet még álmainkban sem létezett, s nem sorakoztak kész és félkész ételek vagy tömeggyártott ruhadarabok a boltok polcain? És ha ennyit fejlődött már a világ, vajon mit élhetünk majd meg a következő évtizedekben?

Pár évszázaddal ezelőtt a házimunka fogalma sokkal kiterjedtebb jelentéssel bírt. Az asszonyokra nemcsak a mosás, takarítás, főzés és vasalás terhe hárult, de ők feleltek a tűzifa begyűjtéséért, a kenőcsök és szappanok előállításáért és az (alapvető) élelmiszerek elkészítéséért és beszerzéséért is.

Napjainkra ez az életmód elképzelhetetlenné vált. A könnyített életvitelért két dolognak mondhatunk hálát, egyrészt a technika töretlen fejlődésének, másrészt a feminista mozgalmak eredményességének.

A mai kor háziasszonya mosogatógépben tisztítja edényeit, ultracsendes porszívóval takarít, és Einstein intelligenciáját meghazudtoló mosószerrel mos.

De mivé lesz nőstátuszunk, ha itt nem áll meg a tudomány? Ha csak a háztartási gépek piacát szemléljük, az utóbbi egy-két évtizedben számos innovatív megoldásról hallhattunk és tapasztalhattuk meg őket testközelből.

Lássuk az utópisztikus képet! A mosógépekhez többé nem lesz szükség használati utasításra, hiszen csak néhány gombot kell megnyomnunk, ahol beállítjuk a ruha anyagát, színét és a szennyezettség fokát, a többit pedig már a gép végzi el helyettünk.

Háziasszony 2.1

A hűtőnk felismeri a benne tárolt élelmiszereket és azok mennyiségét, megjegyzi azok szavatossági idejét, és figyelmeztet, ha valamiből kifogyóban vagyunk, sőt akár meg is rendeli nekünk. És a legszebb az egészben, hogy mindezt akár munkahelyünkön ülve is az irányításunk alatt tarthatjuk.

Mobiltelefonunk segítségével elindíthatjuk a mosást, feljebb tekerhetjük a fűtést vagy bekapcsolhatjuk robotporszívónkat.

És mindez már csak évek kérdése, aminek előszelét már most bőrünkön érezhetjük.

Legyen szó automatikus klímáról, professzionális kávégépről vagy a minden ruhát megkímélő vasalóról

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top