Életmód

A görcsmentes napokért!

Mindannyiunkkal előfordul időről időre, hogy fáj vagy görcsöl a hasunk, gyomrunk, émelygés, haspuffadás vagy hasmenés okoz számunkra kellemetlenségeket.

Különösen télen gyakoriak ezek a tünetek, amelyek kialakulásáért elsősorban a mozgásszegényebb életforma, az ilyenkor fogyasztott zsíros, nehéz ételek, valamint az ünnepek során túlzásba vitt alkoholfogyasztás lehet a felelős. Mindezekhez hozzájárul az évkezdés, diákoknál a vizsgaidőszak okozta stressz, amely sokaknál szintén hasonló panaszokat vált ki.

Mindezekről azonban legtöbben nem szívesen beszélnek, és inkább némán szenvednek ahelyett, hogy problémáikra megoldást keresnének. Felesleges bárkinek szégyenkeznie, mivel igen széles körben előforduló jelenségről van szó.

Pedig e panaszokon jelentősen enyhíteni lehet, ha alapos kivizsgálással, életmód- és táplálékelemzéssel megtaláljuk a kiváltó okokat, és megfelelő kezeléssel megszüntetjük azokat.

Legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi váltja ki a görcsöket. Néhány hétig jegyezzük fel, hogy mikor fordultak elő a tünetek, és hogy ekkor mit ettünk, ittunk vagy éppen csináltunk, hogy kiderítsük, milyen tényezők állhatnak a háttérben!

A görcsöket sokszor kiválthatja valamilyen ételallergia, túlzásba vitt alkohol- vagy koffeinfogyasztás. Hogy nálunk is ez okozza-e a problémát, az a feljegyzéseinkből hamar kiderül. Leggyakoribb bűnösök a zsíros és olajos ételek, a vörös húsok, a tejtermékek, a tojás, a kávé, a tea, a kóla, de bizony az is előfordul, hogy kifejezetten egészségesnek tartott ételek, pl. a citrusfélék, a hámozatlan gyümölcsök vagy a nyers zöldségek váltják ki nálunk ezeket a tüneteket. Ha sikerül beazonosítani a problémás ételt, a jövőben kerüljük annak fogyasztását!

Ha az derül ki, hogy általában stresszes helyzetekben alakulnak ki a görcsök és hasi fájdalmak, lehetőség szerint próbáljuk kiiktatni vagy csökkenteni életünkben ezeket a tényezőket. Bizonyos helyzeteket azonban lehetetlen elkerülni, ezért érdemes elsajátítanunk valamilyen stresszkezelési technikát (pl. relaxáció, meditáció vagy jóga), amely segít feldolgozni, átvészelni ezeket a helyzeteket.

Bizonyos mozgásformák és izomlazító gyakorlatok is segítenek ilyenkor. Állítsunk össze egy lazító gyakorlatsort, amelyet bárhol el tudunk végezni vészhelyzetben. Ha pedig nagyon rosszul érezzük magunkat, inkább maradjunk otthon: feküdjünk le és pihenjünk! Rakjunk hasunkra meleg vizes palackot, amely segít megszüntetni az izomgörcsöt, igyunk egy koffeinmentes teát vagy alkalmazzunk akupresszúrát!

A legjobb módszer természetesen az egészséges életmódra való törekvés, de ha már bekövetkezett a baj, a közvetlen görcsoldás jelenthet gyors segítséget.

A Buscopan tabletta közvetlenül a görcsösen összehúzódott simaizmokon fejti ki hatását, a görcs oldásával enyhíti  a fájdalmat. Hatásosan szünteti meg a gyomor- és bélrendszeri, menstruációs, vese-, epegörcsöket, valamint az IBS görcsös tüneteit.

Kétféle hatáserősségben kapható, így a görcs erősségének megfelelően nyújt megoldást.

 

A Buscopan 10 mg bevont tabletta és a Buscopan 20 mg Forte filmtabletta vény nélkül kapható hioszcin-butilbromid hatóanyagú gyógyszerek.  

Kezdjük görcsmentesen az évet!
 


A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót

 

vagy kérdezze meg kezelőorvosát,

 

gyógyszerészét!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top