Életmód

A karcsúság színe: narancssárga

Töltődj fel energiával, adj le néhány kilót és szépítsd meg a bőröd a narancssárga vitaminbomba-diétával. Zamatos, fűszeres fogások várnak, koplalásról szó sem lesz!

A karcsúság színe: narancssárgaA narancs az egyensúly, az energia és az öröm színe. A narancssárga ételek rengeteg tápanyagot tartalmaznak, nem véletlen, hogy ilyen sok terem belőlük a telet megelőzően. Színüket a béta-karotin adja, amely az A-vitamin előanyaga (ez jót tesz a szívednek, az immunrendszerednek és a szemednek is!), és szép bronzos árnyalatot kölcsönöz a bőrödnek. Minél sötétebb sárga egy zöldség vagy gyümölcs, annál több benne a béta-karotin, de például a spenót is rengeteget tartalmaz, csak a zöld színt adó klorofill elfedi. (Egyetlen répában például benne van a szervezet számára szükséges béta-karotin napi mennyisége, a sütőtökben pedig négyszer annyi található ebből az anyagból, mint a sárgarépában.) A sárga ételek magas antioxidáns-tartalma segít eltávolítani a mérgező anyagokat és helyreállítani a károsodott sejteket. A bennük lévő C-vitamin serkenti a kollagén termelődését, ezzel gyönyörűvé varázsolja a bőrödet. Nos, kezdetnek jöhet egy finom narancslé?

Sárga finomságok
Ananász, csipkebogyó, édesburgonya, füge, golden alma, homoktövis, körte, kukorica, mandarin, mangó, narancs, őszibarack, paprika, sárgabarack, sárgarépa, som, sütőtök

 

A karcsúság színe: narancssárga

 Vigyázz, kész, fogyás!

A karcsúság színe: narancssárgaSoltész Szilvia életmód-tanácsadó szakértőnk olyan étrendet állított össze nekünk, amely a mostanában divatos durva diétákkal ellentétben hatékony, ám tökéletesen biztonságos, és nem kell aggódnod amiatt sem, hogy utána hipp-hopp visszajönnek a leadott kilók. Az első lépés kívánja a legnagyobb elszántságot, utána már gyerekjáték az egész.

Kezdd a diétát alapos tisztítással, egy napig (persze a sok víz mellé) csak frissen facsart narancslevet igyál. Ez az egyik leghatékonyabb méregtelenítő, ráadásul rengeteg tápanyagot tartalmaz ahhoz, hogy semmiben ne szenvedj hiányt a nap folyamán. A második naptól a menü nagyon egyszerű mintára épül: sok-sok sárga zöldséget és gyümölcsöt fogsz fogyasztani némi sovány fehérjével és egész kevés gabonával kiegészítve.

Cukrot, finomlisztet és ezekből készült ételt ne egyél. Italnak csak tiszta víz engedélyezett, és legfeljebb napi 2 dl frissen préselt sárga zöldség- vagy gyümölcslevet is ihatsz. Egy hétig szigorúan tartsd be az előírásokat, így akár 2-3 kilótól is megszabadulhatsz, és utána is iktass be minél több narancsszínű finomságot az étrendedbe!

Mintaétrend
A karcsúság színe: narancssárgaReggeli előtt: 1 pohár langyos citromos víz
Reggeli: sárga gyümölcs, amennyivel jóllaksz
Tízórai: zsírszegény tejtermék (túró, natúr joghurt, kefir)
Ebéd: sárga zöldség vagy gyümölcs (lehet nyersen vagy levesnek is), zöldsaláta, sovány fehérje (csirkemell, tojás)
Uzsonna: teljes kiőrlésű magos kenyér vagy keksz (cukor nélkül)
Vacsora: leves sárga zöldségekből

Tuti receptötletek

Répasaláta: Reszelj finomra egy nagyobb sárgarépát, majd készíts hozzá öntetet 1 teáskanál citromlé, negyed teáskanál mustár és 1 teáskanál olívaolaj keverékéből. Jól forgasd össze, majd ízesítsd sóval, borssal.
Rozmaringos édesburgonya: Előmelegített sütőben hevíts fel 6 gerezd fokhagymát 2 evőkanál olívaolajon egy nagy tűzálló tálban. 5 perc után adj hozzá 4 darab felkockázott édesburgonyát  és 2 teáskanálnyi szárított rozmaringot. Keverd össze, majd süsd puhára 30-40 perc alatt, közben forgasd át néhányszor. A végén sózd ízlés szerint.

Fokhagymás sütőtökleves
Fokhagymás sütőtökleves

Fokhagymás sütőtökleves: A tök húsát kockázd fel, majd forgasd át két evőkanál forró vajon egy nagyobb lábosban. Önts rá annyi vizet, amennyi épp ellepi, tegyél mellé 4-5 gerezd fokhagymát és két zöldségleveskockát. Reszelj rá szerecsendiót és némi gyömbért, ha megpuhult, botmixerrel pépesítsd, majd fehér borssal és sóval ízesítsd.

Mangós spenótsaláta: A zsenge bébispenótleveleket finoman forgasd össze balzsamecet és olívaolaj keverékével. Tedd rá a mangószeleteket, és szórd meg pirított mandulával.
Gyors ázsiai narancsos csirke: Pirítsd meg a csirkemellcsíkokat egy kis olajon. Közben két narancs felkockázott húsát (plusz a hús filézése közben kicsöpögött levet) és lereszelt héját forrald fel 2 dl vízzel, ½ dl rizsecettel, 2 evőkanál szójaszósszal, ½ teáskanál reszelt gyömbérrel, 2 gerezd pépesített fokhagymával, 1 evőkanál hagymazölddel, és ha szereted, egy kis erős paprikával. Forrald össze a csirkével, és kész is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top