Életmód

Sikerült visszafordítani az öregedést

Egy nagy lépéssel megint közelebb jutott az emberiség a fiatalság elixírjéhez. Pontosabban ahhoz, hogy idős lélekkel, de fiatal testben haljon meg.
foto: bbc.co.uk

Ráncok nélküli jövő?

Fotó: bbc.co.uk

Óriási tudományos szenzáció: amerikai kutatók megtalálták az öregedés folyamatát lassító gyógymódot. Igaz, a sejteltávolításon alapuló beavatkozás eddig csak egereken bizonyított, az eredmény mégis fantasztikus – írja az angol hírportál, a BBC News.

A kezelés alapja, hogy a szervezetben felhalmozódott, osztódásra már nem képes elöregedett sejteket elpusztítják. Bár ezeket az immunrendszer alapból kilöki a szervezetből, idővel mégis elkezdenek felhalmozódni. Kutatók szerint egy idős szervezetben már körülbelül a sejtek tíz százaléka öregedő sejt. 

Az amerikai Mayo Klinika kutatói genetikailag módosított egerek öregedő sejtjeit pusztították el sikeresen, náluk az öregedés folyamata ugyanis gyorsabb.

A kisállatok olyan drogokat kaptak, amelyek az idős sejteket ölik meg, közben pedig figyelték, hogy az öregedés jelei miként mutatkoznak: a drogok hatására a szürkehályog, az izomszövet feszességének és a bőr alatti zsírszövet csökkenése jóval később jelentkezett, viszont az élettartamukat nem hosszabbította meg.  A módszert a természetes módon öregedett állatok esetében is kipróbálták, náluk az izomfunkciók javulását figyelték meg. A következő lépés az, hogy a kezelést embereknél is kipróbálják.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top