Életmód

Megvan az öt legdepressziósabb nap

Egy sötét napon már túl vagyunk, a következő hangulati mélypont pedig január elején és közepén várható.
Az óra
Az óraátállítás már megvolt…
Fotó: huffingtonpost.com

Öt olyan nap van az évben, amikor a hangulatunk zuhanásba kezd, a depresszió tünetei felerősödnek – állítja a depressziókutató dr. Norman Rosenthal.

Az egyik ilyen nap, amikor a meleg nyári napot szinte sokkszerűen rideg őszi idő váltja fel, de ugyanígy érzünk, amikor november elején az órát vissza kell állítani. Annak persze mindenki örül, hogy egy órával később kell kelni, az óraátállítás ugyanakkor azzal is jár, hogy egy órával kevesebb napfényes időben van részünk – márpedig a napsütésre szükség van ahhoz, hogy a szerotonin boldogságormon termelődjön a szervezetben.

Aztán ott van még a karácsonyi szünet utáni első munkanap. A legtöbb ember számára ez egy nagyon stresszes időszak, pláne azért, mert ilyenkor nem nagyon van mit várni.

A brit pszichológus, Cliff Arnall egy további szomorú napot is beiktat az év első hónapjába, szerinte január harmadik hétfője a legszomorúbb nap az évben. Elméletéhez egy bonyolult egyenletet is készített, amiben az időjárás, a szabadságok száma, a sikertelen újévi fogadalmak és egy sor további tényezőre alapozva jutott erre a megállapításra. A szomorú hétfőnek a Blue Monday (magyarul: Szomorú hétfő) nevet adta. Az ember hangulatát túráztatják azok a tavaszi napok is, amikor a hőmérséklet váratlanul meglódul, és azt hisszük, hogy vége a télnek – pedig nem, másnap újra hideg napok köszöntenek ránk. Akár hiszünk az ilyen túláltalánosító elméleteknek, akár nem, ne felejtsük el, hogy tudatosan is tehetünk a depressziós napok ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top