nlc.hu
Életmód
Csökkenti a stresszt, ha sokat barátkozunk

Csökkenti a stresszt, ha sokat barátkozunk

Az alsó tagozatos diákokat minden más korosztálynál érzékenyebben érinti a kiközösítés – derült ki egy friss tanulmányból.

A hollandiai Radboud Egyetem kutatói száz negyedik osztályost vontak be a vizsgálatba – ezt a korosztályt korábban nem nagyon tanulmányozták még ebből a szempontból. Arra voltak kíváncsiak, osztálytársaik felettük való zsarnokoskodása vagy a kiközösítés milyen hatással van rájuk, és hogy a tüneteket mennyiben tudja enyhíteni, ha van barátjuk. A kutatás egy hosszabb sorozat része, amely a holland gyermekek csecsemő- és gyermekkori fejlődését vizsgálja.
A szakemberek arra kérték a gyerekeket, nevezzék meg azokat az osztálytársaikat, akiket sokan bántanak, heccelnek vagy kiközösítenek. Arról is kikérdezték őket, hány barátjuk van az osztályban, és milyen minőségűnek ítélik ezeket a kapcsolatokat. A szülőket gyermekeik esetleges viselkedésproblémáiról faggatták. Emellett a megfigyelés mindkét napján öt alkalommal mérték meg a gyermekek kortizolszintjét a nyálkahártyájukon keresztül.
A kiközösített gyermekek stresszhormonszintje az egész iskolai idő alatt igen magas volt, és a nap végén is az átlagosnál kisebb mértékben csökkent. Ez azt jelzi, hogy a kiközösítés stresszt okoz. A jelenség főleg azoknál a gyerekeknél volt megfigyelhető, akiknek emellett kevés barátjuk volt, és a velük való kapcsolatuk sem volt túl szoros. Ugyanakkor azok, akiken zsarnokoskodtak a többiek, nem stresszeltek az átlagosnál jobban.
„Az eredmények azt mutatják, hogy ha a barátságok nem is képesek megszüntetni az iskolai szorongást, mindenképp csökkentik azt. A sok barát és a velük való szoros kapcsolat védelem az elutasítottsággal szemben” – vélekedett Marianne Riksen-Walraven, a Radboud Egyetem fejlődéspszichológusa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top