Életmód

Szerelemre vágyik a nyugdíjasként nővé operált férfi

Rekordot döntött országában a transzszexuális férfi, akin majdnem hetvenévesen végeztek átalakító műtétet. De végre boldog, hiszen egész életében arra vágyott, hogy igazi nő lehessen.

A barátnőivel teázgató, 74 éves, brit Donna Smithről valószínűleg senki nem mondaná meg, hogy nemrég még férfi volt, hiszen olyan, mint a hozzá hasonló korú nyugdíjas nők. Pedig csak öt éve tudhatja igazi nőnek magát: 69 évesen ugyanis az Egyesült Királyság legidősebb transzszexuális páciense lett.

„Sosem késő megváltoztatni a nemünket. Nőnek lenni fantasztikus. Csupán a tudat, hogy teljes értékű nőként fogok meghalni, óriási megkönnyebbülés” – nyilatkozta nemrég első interjújában Donna, aki nőként még szűz, és minden vágya, hogy egy jóval fiatalabb férfi legyen a kedvese. „Igaz, hogy a hetvenes éveimben járok, de a legtöbb ember szerint ötvennél nem nézek ki többnek. Egy fiatalabb társra vágyom, akivel megöregedhetek. Már csak ez hiányzik a tökéletes boldogsághoz” – tette hozzá.

 
Donna Smith a műtét előtt...
Donna Smith a műtét előtt…
Fotó: dailymail.co.uk
 
...és a műtét után
…és a műtét után
Fotó: dailymail.co.uk

Donna már egész kicsi gyerekként kilógott a sorból: legszívesebben anyja magas sarkú cipőiben tipegett otthon, és a sminkszereit próbálgatta. A szülei egyáltalán nem értették a viselkedését, nem akarták tudomásul venni, hogy valami nincs rendben vele, sőt fiús dolgokat próbáltak ráerőltetni. Aztán a boldogtalan gyerekkort még szomorúbb tinédzserévek követték. A munkahelyein sem tudott beilleszkedni, sokakat visszataszított nőies viselkedése. Ráadásul mindez az ötvenes években történt, amikor a társadalom egyáltalán nem fogadta el a másságot.

A húszas éveiben már annyira zavarta az állapota, hogy Donna orvoshoz fordult. Egy szakértőhöz küldték, aki a transzszexualitás úttörője volt, és aki hormonokat írt fel a férfinek. Ettől kezdte jobban érezni magát a bőrében, bár a környezete véleménye nem változott meg róla. Így aztán férfiruhában járt dolgozni, este pedig parókát és női ruhát öltött, de folyamatosan attól rettegett, hogy valaki felismeri.

Később viszonya volt egy férfival is, aki a külvilág felé az albérlőjeként mutatkozott, de jó pár évnyi együttélés után a párja elhagyta egy nő miatt. Donna elkeseredett, de akkoriban olvasott egy sikeres operációról, ezért jelentkezett orvosánál, aki felvette a várólistára. 65 évesen nyugdíjba ment, és azóta teljes mértékben nőként élt tovább, de az igazi megkönnyebbülést azt hozta meg számára, amikor 69 évesen a lista elejére került és megoperálták.

Az Egyesült Királyságban 1999 óta ismerik el betegségként a diszfóriát: azt az állapotot, amikor a betegek folyamatosan úgy érzik, rossz testbe születtek. Az átalakító műtét tízezer fontba (körülbelül 3,4 millió forintba) kerül, az operációk nagy részét pedig férfiakon végzik. A páciensek átlagos életkora 42 év. A műtétek száma az elmúlt nyolc évben megtriplázódott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top