Életmód

Terjed az új fitneszőrület: sárfutás

A többség valószínűleg nem tartja épeszűeknek azokat a nőket és férfiakat, akik azt élvezik, hogy a fejük búbjáig sárosan csúszkálnak az iszapban. Pedig egyre többen űzik ezt a sportot.

Nemcsak arra kell számítania a vállalkozó kedvű jelentkezőnek, hogy tetőtől talpig sáros lesz, ha elindul egy „Mud Run”, vagyis sárfutó versenyen. A speciálisabb futamokon ugyanis komoly akadályokat kell legyőzniük futás közben a versenyzőknek: vannak katonai kiképzésre emlékeztető mászófalak és mély sárgödrök is. Az elszánt nők és férfiak azonban éppen az extrém kihívásokat keresik a sárfutásban.

A szórakozás a lényeg a sárfutáson
A sárfutáson a jókedv a lényeg
Fotó: msnbc.msn.com

Az új sport egyre népszerűbbé vált az utóbbi években az Egyesült Államokban és Ausztráliában: állítólag 2011-ben 33 eseményen mintegy 650 ezer versenyző vett részt. Sportolók és amatőrök is nekiindulnak az öt és tíz kilométeres távoknak, és az sem probléma, ha valaki csak végigsétálja a versenyt, vagy kikerüli az akadályokat. A lényeg az, hogy minden induló jól érezze magát. A humor a versenyek abszolút velejárója: a résztvevők közül sokan számoltak be például vicces jelmezekbe öltözött futókról is.

Az elhivatott sárfutók szerint a versenyeket ugyanakkor bajtársiság, segítőkészség is jellemzi: ha valaki bajba kerül, számíthat rá, hogy a közelében lévők segítenek, még ha teljesen idegenek is. „Szórakozás, de nem a megszokott módon. Olyan, mint egy felnőtt játszótér. Mászunk és piszkosak leszünk, és ettől olyan vonzó ez az egész” – nyilatkozta egy 43 éves amerikai sárfutó apuka, aki nem egy versenyen indult az utóbbi években, és egy jövő évi futamra is feliratkozott már.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top