Életmód

10 betegség, amitől kimerült lehetsz

A kimerültségért nem minden esetben a sok munka, stresszes hétköznapok tehetők felelőssé. A fáradtságot érző emberek 20-30 százalékában valamilyen betegség okozza az állapotot. Lássuk, milyen betegségek lehetnek a háttérben...

Depresszió és lehangoltság
A depresszió gyakran okoz fáradtságot. A szerotonin és más idegi átvivőanyagok egyensúlyának felborulása kimerültséget, apátiát és fejfájást eredményezhet.

Vérszegénység
Az alacsony vasszint vagy a túl kevés vörösvérsejt azt jelenti, hogy a vér sokkal kevesebb oxigént szállít, ha pedig az agy és a többi szövet nem kap elegendő oxigént, fáradtságot érzel.

Rheumatoid artritisz és más kötőszöveti (autoimmun) betegségek

Ilyen betegségek esetén a szervezet antitesteket termel az egészséges szövetek ellen, ami károsodáshoz vezet. Az immunrendszer támadása kimeríti a szervezet energiakészletét.

Pajzsmirigybetegségek
A pajzsmirigy választja ki azokat a hormonokat, amelyek az anyagcserét szabályozzák. Ha a pajzsmirigyhormon szintje alacsony, az anyagcsere lelassul. Fáradt lehetsz, a bőröd és a hajad kiszárad, és hízni kezdhetsz. A nők közel 10 százaléka és a férfiak valamivel alacsonyabb hányada szenvedhet pajzsmirigy-rendellenességben.

Diabétesz és inzulinrezisztencia

Mivel diabétesz esetén a sejtek nem kapnak elég energiát, a cukorbetegek már a legkisebb megerőltetésre is kimerültséget érezhetnek.

Vérnyomásproblémák
A magas és az alacsony vérnyomás is okozhat kimerültséget. Némelyik vérnyomásgyógyszer mellékhatásaként is felléphet fáradtság.

Lázzal és fertőzéssel járó betegségek

A legtöbb fertőzés fáradtságot és gyengeséget okoz, különösen azok, amelyek lázzal is járnak. Ha a betegség létfontosságú szervet érint, például a tüdőt, a csontvelőt vagy a szívizmot, a kimerültség még súlyosabb.

Alvási apnoé és egyéb fül-, orr-, gégészeti panaszok
A krónikus orrdugulás, az orrmelléküreg-gyulladás, a mandulamegnagyobbodás és az alvási apnoé akadályozza az alvást, és csökkentheti a szervezet oxigénellátását, ami idővel állandó álmosságot, kimerültséget és ingerlékenységet okozhat.

Szívbetegség

A kimerültség a szívelégtelenség, az aritmia, az érbetegségek és a szívroham első jele is lehet.

A lisztérzékenység olyan komplex felszívódási zavar, melyet a gluténintolerancia okoz. A B-vitaminok felszívódási zavara külön is vérszegénységhez és kimerültséghez vezethet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top