Életmód

Megvan a pilates utódja: a gerendaaerobik

Összegyúrták az aerobikot a gerendával, adtak hozzá egy csipetnyi pilatest, a végeredmény pedig egy új fitneszforma, a gerendaaerobik lett.

Hasonló mozdulatokat kell elképzelni, mint a Dirty Dancingnek abban a jelenetében, ahol Jennifer Grey és Patrick Swayze egy fatörzsön egyensúlyoznak. A könnyítés annyi, hogy a nagy sűrűségű habból készült, deszkára hasonlító tornaszer lapos és a talajon fekszik, ugyanakkor éppen annyira keskeny, hogy kellőképpen megnehezítse a koordinációt. És mivel az egyensúlyozás maximális koncentrációt igényel, a gerendaaerobikot másnaposan senkinek nem ajánlják a hozzáértők.

Az egyensúlyozás nehezíti a tornát
Az egyensúlyozás nehezíti a tornát
Fotó: dailymail.co.uk

Az Egyesült Államokban már nagy népszerűségnek örvendő új fitneszforma, melynek eredeti neve „beaming” általában a nők körében hódít. Nem véletlenül: a szakemberek szerint a talajgerendán már egyszerű gyakorlatok végzése is csodákra képes az alapvázizomzat, így elsősorban a hát-, a has- és a medencetájéki izmok erősítésében, aminek köszönhetően sokat javul a testtartás, laposabb lesz a pocak, de még az esetleges hátfájások is megszűnhetnek.

Lassú mozdulatok, de kemény munka jellemzi az új tornát: többek között guggolásokat, kitöréseket, lábemeléseket és felüléseket is végeznek az órán résztvevők. A gerendaaerobikon ráadásul csalni sem lehet: attól a perctől fogva, hogy ráléptünk a gerendára, a testünk keményen dolgozik. A tornát a megfelelő stabilitás érdekében mezítláb végzik, ezért erősödnek a lábfej izmai is. Az új sport így nemcsak az egyensúlyt javítja, de a lábakat is formálja.

A szakemberek szerint a gerendaaerobik meditációnak sem utolsó, hiszen torna közben annyira koncentrálunk, hogy biztosan minden másról elfeledkezünk. Nemcsak testileg, de lelkileg is sokkal kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat óra után.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top