Az úgynevezett boldogságdiéta abból indul ki, hogy a hangulatunk befolyásolja a súlyunkat, ha pedig olyan ételeket fogyasztunk, amik javítják a hangulatunkat, a súlyunk csökkenni fog.
A módszer kidolgozója, Drew Ramsey pszichiáter rámutatott, hogy a legtöbb fogyókúra azért sikertelen, mert bár a diétázók alacsony zsír- és kalóriatartalmú ételeket fogyasztanak, nem juttatnak a szervezetükbe olyan természetes hangulatjavítókat, mint például a magnézium vagy a B12-vitamin. A szakember kiemelte, hogy az ideális testsúly elérésének és megtartásának alapja elsősorban a mentális egészség.
Bár az érvelés valóban egészen meggyőző, a boldogságdiéta azért javarészt nagyon is hasonló étrendet ír elő, mint sok más fogyókúrás módszer, és nem sok újítás van benne. Nem lepődtünk meg azt olvasva, hogy javasolják a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, minőségi húsok és „jó” zsírok fogyasztását.