Sokan úgy gondolják, hogy többet kell enni ahhoz, hogy melegen tartsuk magunkat. Ahmed Ahmed, a Bupa Cromwell Kórház bariátriai sebésze szerint azonban ez óriási tévedés. A túlsúlyos emberek valójában jobban fáznak. Ha valaki a többletkalóriáktól meghízik, fehér zsírszövetet halmoz fel. Az egyetlen melegen tartó zsír a barna zsírszövet, ami csak a csecsemőkön található meg.
Az egyik elmélet szerint őseinknek még fel kellett készülniük az ínséges téli hónapokra. Genetikailag be vagyunk programozva arra, hogy megnövesszük zsírtartalékainkat ősszel, hogy túléljük a telet. Csak az a baj, hogy napjainkban már egész évben bőségesen áll élelmiszer a rendelkezésünkre. Nincs ínség, így nem kell felhasználnunk a zsírtartalékot.
Ősszel általában az elfogyasztott élelmiszer fajtája változik meg. Tavasszal és nyáron sok szénhidrátot eszünk, ősztől azonban hajlamosabbak vagyunk zsírosabb ételekre váltani. Craig Jackson, a Birminghami Egyetem professzora szerint ennek oka talán csak a boldogtalanság. Télen az emberek hajlamosabbak a lehangoltságra, és ilyenkor előszeretettel választanak olyan ételeket, amelyek némi vigaszt nyújtanak. Télen gyakrabban fogyasztunk energiában és kalóriában gazdag, édesebb és zsírosabb ételeket. Ezzel csak az a baj, hogy ezek elkerülhetetlenül a vércukorszint hirtelen emelkedéséhez vezetnek, ennek hatására ugrásszerűen megnő szervezetünk inzulintermelése. Az inzulin a vércukorszint zuhanását eredményezi, amitől ismét éhségérzet jelentkezik. Lassanként beleragadunk az ördögi körbe, ráadásul a kalóriatöbbletet zsír formájában raktározzuk el.
A kutatások azt mutatják, hogy az alacsony D-vitamin-szint is befolyásolhatja a téli testsúlyunkat. Az alacsony D-vitamin-szintű emberek több zsírt raktároznak, bár az e mögött rejlő mechanizmus egyelőre ismeretlen.
Végül pedig jó indok a tévézés. Amint beköszönt a hideg ősz, vége a szabadtéri programoknak, a többség leül a televízió elé. A szakemberek arra intenek mindenkit, hogy ilyenkor különösen figyeljünk oda a rendszeres testmozgásra és az egészséges étrendre.