Életmód

Készíts testbarnítót csokiból!

Megnéztük, milyen az élet a gyári készítésű kozmetikumokon túl. Szájvíz, testbarnító és szájfény – házilag.

Szinte vegyésznek kell lenni ahhoz, hogy az ember felfogja annak a sok összetevőnek a mibenlétét, ami a különféle kozmetikumok tubusain olvasható és amik miatt egyre többen döntünk úgy: köszönjük, inkább nem kenjük a bőrünkre. De mi jöhet szóba alternatívaként? A nem épp olcsó biotermékek vagy a házi készítésű csodakencék. Mi most megpróbálkoztunk vele és a neten fellelhető receptek segítségével testbarnítót, szájvizet és kétféle szájfényt igyekeztünk készíteni. 

A hozzávalók beszerzése kezdőként nem olyan egyszerű, akinek azonban szerencséje van, egy lelkes gyógyszertáros a segítségére siet, és elirányít a drogériába aloe vera zseléért vagy a sarki közértbe biocéklaléért. Az egyes összetevők – mi tagadás – nem kétfilléres tételek, ám egy-egy adaghoz annyira kevés alapanyagra van szükségünk, hogy hamar belátja az ember, a végösszeg csak elsőre fáj. De nézzük, mi lett a végeredmény!

Bioszájvíz
A hozzávalók alapján akár egy koktélt is készíthettünk volna, de ezúttal öblögetésre szánt szájvíz látható az Y-pohárban. Jobb, mint a bolti!

Vodkából készül a legjobb szájvíz

 

Hozzávalók:
250 ml szénsavmentes ásványvíz
mentalevél
rozmaringlevél
teafaolaj
vodka – aki szűz koktélt szeretne, a vodkát hagyja ki!

Elkészítése:
Az ásványvizet felforraljuk, majd néhány mentalevelet és egy kisebb ág rozmaringot leforrázunk vele, a forró koktélhoz pedig egy evőkanál vodkát és pár csepp teafaolajat adagolunk, majd megvárjuk, míg kihűl. Ami a kész szájvíz ízvilágát illeti, hát, semmi köze a koktélhoz, öblögetésre viszont tényleg kiváló. Tipp: a teafaolaj tényleg csak pár csepp legyen!

Testbarnító házilag
Nem hittünk benne, de a végeredmény magáért beszélt. A csokoládéalapú testbarnító tényleg működik, a csokiillat pedig határozottan jó kedvre deríti az embert, nem beszélve arról, hogy a finom illatú összetevőkkel bűvészkedni kimondottan mókás.

A képre kattintva láthatod a végeredményt
A képre kattintva láthatod a végeredményt

 

Hozzávalók:
1 evőkanál kakaóvaj
1 teáskanál sheavaj
1 evőkanál búzacsíraolaj
étcsokoládé
néhány csepp teafaolaj

Elkészítése:
Gőz fölött a kakaóvajat és a sheavajat felolvasztjuk, hozzátesszük a búzacsíraolajat, beledobunk 3 kocka 86%-os étcsokoládét, majd cseppentettünk hozzá egy kis teafaolajat. A masszát hosszasan kevergetjük, majd hagyjuk megdermedni. A kész csoki a testhőnek köszönhetően hamar felolvad, felhordása így egyszerű. A testbarnító színével érdemes kísérletezgetni, aki barnább eredményt szeretne elérni, adagoljon a vajakhoz még több csokoládét!

Bioszájfény I.
Szintén nem volt túl nehéz összekeverni a bioszájfényhez szükséges összetevőket. Kipróbáltuk mind a céklásat, mind a kávészínűt, az eredmény pedig egy kellemesen olajos massza lett. 

A képre kattintva láthatod a végeredményt
A képre kattintva láthatod a végeredményt

 

Hozzávalók:
1 kávéskanál aloe vera zselé
néhány csepp búzacsíraolaj
pár csepp céklalé vagy kávé
egy csepp teafaolaj (helyette jó a menta-, mandula-, kókusz- vagy levendulaolaj)

Elkészítése:
Alig kétperces munka a szájfény elkészítése, a hozzávalókat csak össze kell keverni, és készen is vagyunk. (A receptben felhívják a figyelmet arra, hogy mindig csak kis adagokat szabad készíteni a szájfényből, hiszen tartósítószert nem tartalmaz). Tipp: aki csillogó szájfényt szeretne, adagoljon hozzá csillámport!

Bioszájfény II.
Eredetileg rúzst szerettünk volna készíteni, de hiába variáltunk az összetevők mennyiségével és kevergettük óvatosan gőz fölött az összetevőket, a dermedés fázisában a kakaóvaj kicsapódott, a massza használhatatlanná vált. Szájfényként ennek ellenére kiváló, a méznek köszönhetően pedig finom, s mivel finom, alig öt percig marad meg a szájon. 

A képre kattintva láthatod a végeredményt
A képre kattintva láthatod a végeredményt

 

Hozzávalók:
1 teáskanál kakaóvaj
2 teáskanál céklalé
1 teáskanál búzacsíraolaj
1 teáskanál méz

Elkészítése:
A céklalevet a mézzel összedolgozzuk, hozzáadjuk a búzacsíraolajat, majd a gőz fölött megolvasztott kakaóvajhoz keverjük a színes masszát. 

Kedves Olvasó, ha vannak jó és könnyen elkészíthető receptjeid, tippjeid, oszd meg velünk!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top