Életmód

Stresszt okoz az okostelefon

Az okostelefon kényszeres ellenőrzése talán nem is olyan okos dolog?

A figyelmeztetés egy tanulmányon alapul, amely összefüggést mutatott ki az internetkapcsolattal rendelkező mobiltelefonok és a stressz-szint növekedése között. Ennek oka az, hogy a felhasználók kényszeresen ellenőriznek minden bejövő figyelmeztetést, és azonnal válaszolni próbálnak minden egyes üzenetre. Meglepő módon azonban a kutatók nem mutattak ki kapcsolatot az okostelefon professzionális, munka célú felhasználása és a stressz között. Úgy látszik, hogy a stressz szintjének növekedéséért csak az ilyen eszközök személyes célú felhasználása felelős, vagyis a barátságok fenntartása és a közösségi oldalak híreinek követése.
„Az emberek egyre gyakrabban használják az okostelefonokat életük különböző területeinek kezelésére – nyilatkozta a kutatás vezetője, Richard Balding, a Worchester Egyetem pszichológusa. – Minél többet alkalmazzuk azonban az ilyen eszközöket, annál jobban függővé válunk ezektől, és ennek következtében valójában növeljük, nem pedig oldjuk a stresszt.”
Balding és munkatársai több mint száz résztvevő stressztesztjét elemezték. Az alanyok egy kérdőívet is kitöltöttek telefonhasználatukról. Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek általában először azért szereznek be ilyen telefont, hogy hatékonyabban végezhessék munkájukat. A későbbiekben azonban egyre inkább előtérbe kerül a személyes felhasználás, és a felhasználók lassanként mind többet foglalkoznak a virtuális közösségi hálókon való kapcsolattartással. E minta megerősödésével párhuzamosan pedig a stressz-szint is megemelkedik.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top