Életmód

Jól jár, akinek rendetlen az íróasztala

A káosz serkenti a gondolkodást – erre több kutatás összevetésével következtetnek most a szakemberek. Nyugodtan hátradőlhet az, akit eddig rendetlen íróasztala miatt szidalmaztak.

„A rendezetlen íróasztal valójában inkább serkenti a kreativitást és a problémamegoldó készséget” – vélekedtek írásukban a szerzők. Ráadásul érdekes módon ez a hatás főleg a konzervatívan gondolkodók körében érvényesül, a rendetlenségükre gyakran oly büszke liberálisok között kevésbé.
„Sok vállalat követeli meg dolgozóitól, hogy mindig rend legyen a környezetükben, hogy ezzel is elősegítsék a hatékony munkavégzést. A kutatások azonban nem támasztják alá, hogy a rendetlen környezet együtt járna a rendetlen észjárással” – írta a Groningeni Egyetem munkatársa, Jia Liu, a Journal of Consumer Research című folyóiratban megjelent tanulmányában.
A kutatók azt vizsgálták, milyen hatással van a rendetlen környezet az emberi gondolkodásra, és úgy tapasztalták, hogy egyszerűsítette azt. Az összevisszaság hozzásegítette őket a tiszta észjáráshoz, miközben feladataikat végezték.
Annak, hogy ez a konzervatívan gondolkodókra jobban hat, az lehet az oka, hogy a liberálisok ritkábban foglalkoznak azzal, hogy rend legyen körülöttük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top