Életmód

Három hónapig élt telefon és internet nélkül

Egy amerikai egyetemista kipróbálta, milyen lenne modern kommunikációs eszközök nélkül élni. Élvezte.
Jake Reilly

Jake Reilly

Forrás: Chicago Tribune 

A 24 éves chicagói diák, Jake Reilly tavaly ősszel úgy döntött, hogy kipróbálja, milyen lehet 3 hónapon keresztül telefon nélkül élni. Pár nap után azonban azon vette észre magát, hogy telefon nélkül vígan elvan, hiszen e-mailek, chatprogramok és persze a közösségi oldalak segítségével gond nélkül tud kommunikálni. Ekkor úgy döntött, hogy negyed évre leválik mindenféle elektronikus kommunikációs csatornáról, és ezek nélkül próbálja meg az ügyeit intézni, illetve a kapcsolatait fenntartani.

A fiú, aki azóta sikeresen végigcsinálta a 3 hónapos projektet, a Chicago Tribune-nek adott nyilatkozatában elmondta: az első két hét volt a legnehezebb. „Hazaérsz péntek este és hirtelen azon veszed észre magad, hogy senki nincs körülötted. Csak te vagy és a gondolataid. Nagyon ijesztő.”

Miután azonban túljutott a kezdeti szorongásokon, elkezdte kifejezetten élvezni a helyzetet. „Körbebicikliztem a várost, kollázsokat készítettem, rejtvényt fejtettem. Csupa olyasmit csináltam, amit egyébként nem tettem volna meg. És tudod mit? Imádtam az egészet” – fogalmazott Reilly, aki úgy véli, az emberi kapcsolatainak is határozottan jót tett, hogy e-mailezés és lájkolgatás helyett személyesen találkozott azokkal az ismerőseivel, barátaival, akikkel valami közlendője volt, a távolabb élőknek pedig kézzel írt, postai leveleket küldött.

Bármennyire is bejött neki „böjt”, végül azért mégiscsak elege lett belőle, és januárban visszatért az elektronikus kommunikációhoz. Az egészből pedig azt a következtetést vonta le, hogy a technológia ma már az élet kikerülhetetlen része, amit igenis használni kell, viszont nem szabad elveszni benne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top