Életmód

Tiltott szerekkel diétáztattak magánklinikákon

Ki tudja, hányan szedik még mindig azokat a halálos mellékhatású diétás pirulákat, amelyeket több magánklinikán maguk az orvosok adtak az álomalakra sóvárgó pácienseknek.
Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Több mint tíz éve betiltott szerekkel fogyasztják a karcsúsodni vágyó nőket és férfiakat brit magánklinikákon – derült ki. Pedig az orvosok pácienseik egészségét kockáztatják az amfetaminszármazékot tartalmazó tablettákkal, amit több angliai fogyókúrás központban is rutinszerűen alkalmaztak.

A szerek jócskán növelik a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Eddig hat, illegális szert forgalmazó klinikát találtak, de valószínűleg sokkal nagyobb a számuk, mert körülbelül nyolcvan fogyókúrás magánkórházat tartanak számon az országban. Az ellenőrzést végző szakemberek jelentése szerint néhány esetben még a páciensek vérnyomását sem mérték meg a szer kiadása előtt, és előfordult, hogy megfelelő szakképzettséggel sem rendelkező ápolónő adta ki a tablettákat. Az egyik klinikát azóta bezárták, de további intézmények is számíthatnak hasonló szankcióra.

Josy Lofthouse más módszert válaszott
Josy Lofthouse
más módszert választott

Fotó: dailymail.co.uk

Josy Lofthouse, a karcsúsodni vágyó, 52 éves asszony is egy magánklinikán kapott fogyókúrás tablettát. A kétgyermekes anyuka légszomjat, szapora szívdobogást és álmatlanságot tapasztalt. Elmondta, hogy az orvos megvizsgálta ugyan, mielőtt kiadta neki a gyógyszert, és felhívta a figyelmét arra, hogy depressziós tüneteket tapasztalhat.

„Teljesen hiperaktívvá váltam, nem tudtam aludni. Aztán megtudtam, hogy a szerek amfetaminszármazékot tartalmaznak, mint azok, amelyeket az egész éjjel pörgő fiatalok szednek. Ami a legrosszabb, félelmetes szívdobogást tapasztaltam, amit nem tudtam kontrollálni. Az első hét végén fogytam egy keveset, de féltem folytatni a gyógyszer szedését” – panaszolta az 52 éves asszony, aki azóta inkább egészséges diétával és mozgással fogyókúrázik.

A vizsgálatot végző szakemberek arra kérik az embereket, hogy forduljanak a  háziorvosukhoz, ha kaptak bármelyik, káros hatóanyagot tartalmazó szerből. Szedése a magyar szakemberek szerint is fokozott veszélyekkel járhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top