Életmód

A balkezesek többet agyalnak?

Döntés előtt többet agyalnak, így gyakran hatékonyabb döntést hoznak a balkezesek a jobbkezeseknél.

Minden 10 emberből egy balkezes. Nemrég az is kiderült, hogy ők a jobbkezesekhez képet sokkal jobban átgondolják döntéseiket egy feladat során, így megfontoltabban és hatékonyabban döntenek. „Korábban azt hitték, hogy a balkezesek alapvetően aggódóbbak. Mi azonban úgy véljük, hogy az »állandó aggódás« más, mint a »jellemző aggódás«, amiben a balkezesek különböznek. Ez egy olyan reakció, ami egy adott pillanatra vonatkozik, ahelyett hogy állandó személyiségjegy lenne” – magyarázta dr. Scott Hardie, az Abertay Dundee Egyetem kutatásának vezetője.
Ez a különbséget számos tényező befolyásolhatja. Az elmúlt évtizedekben például sok balkezest neveltek úgy, hogy jobb kézzel tanuljanak meg írni, ami káros is lehetett. Ez még nyilvánvalóbb, ha belegondolunk, hogy mennyi jobbkezes tárgy készül, ami zavarba ejti a balkezeseket. Emiatt ők megszokták, hogy  gondolkozzanak, mielőtt cselekednek, ami később pedig szokássá válhatott. Ez nem azt jelenti, hogy alapvetően szoronganának, csak megfontoltabbak. Ez a tulajdonság pedig számos más szituációban is előnyös lehet.

A tanulmány a Laterality folyóiratban jelent meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top