Életmód

“Szerintetek csúnya vagyok?” – virtuális ítéletre várnak a bizonytalan tinik

A kamaszkor nem egyszerű, az ember ilyenkor nagyon bizonytalan tud lenni. Az viszont külön szomorú, hogy sok tini nem a családjától, hanem a YouTube-on véleményt formáló idegenektől vár megerősítést vagy segítséget.

„Csúnya vagyok?” – kérdezi egyre több tini a virtuális háló videómegosztóira feltöltött filmjében. Úgy érzik, össze vannak zavarodva, és a virtuális térben szeretnék kideríteni, mi az igazság. Körbenéztünk, és kiderült, hogy nem ritkán már 11 éves lányok is az internet sokszor durván kommentelő világától várnak visszajelzéseket.

Csakhogy a vélemények természetesen nagyon vegyesek, a videókhoz érkező megjegyzések közt a legdurvább kritikáktól kezdve a túlzásba vitt bókokon át a szexuális ajánlatokig minden van. 

 

Az egyik videón egy csinos, szőke kislány látható, aki elmondja: „Sok ember szerint csúnya vagyok. Azt hiszem, tényleg csúnya és kövér vagyok.” Egy másik felvételen egy kimondottan szép lány kéri arra a kommentelőket, írják meg a véleményüket, ő ugyanis nem tudja eldönteni: a barátai szerint csinos, másoktól viszont azt hallja, hogy csúnya. A kommentek persze itt is teljesen vegyesek, és valószínűleg csak még jobban felkavarják a kérdezők lelkivilágát.

Az aggasztó trend pár éve kezdődött, de az utóbbi időben megsokasodtak az önértékelő próbálkozások. A videók többségét lányok töltik fel, de azért akadnak fiúk is.

Egyesek szerint azonban a serdülőkor nehézségeit az internet kíméletlen világa csak még jobban felnagyítja, ezért nem szabadna hagyni, hogy fiatal fiúk és lányok ilyen videókat tölthessenek fel a webre. Vannak, akik állítják, a szülőknek kellene jobban odafigyelni a gyerekeikre, hiszen egyértelmű, hogy nincs hová fordulniuk és pozitív visszajelzést várnak. A gyerekek egészséges önbecsülésének pedig az lenne az alapvető feltétele, hogy őszinte, nyitott és támogató családban nőjenek fel.

Te mit tennél egy ilyen videó láttán?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top