Életmód

Reggelire toljuk a csokitortát – fogyaszt az édesség?

Ha reggelire eszed az édességet, állítólag fogyaszt. Ami azért minimum hihetetlennek tűnik.

Eddig úgy tudtuk, hogy az édes sütemények, csokoládék vagy épp a fagylaltok nem épp olyan élelmiszerek, melyek segíthetnek a fogyásban. A Tel-avivi Egyetem tudósai azonban most egy új elmélettel álltak elő, miszerint az édességek kifejezetten segítik fogyókúrát, legalábbis akkor, ha reggelire fogyasztjuk őket.Az édesség fogyaszt?

A kutatás során 20 és 65 év közötti, túlsúlyos nőket és férfiakat vizsgáltak: kalóriaszegény diétára fogták őket, reggelire azonban minden nap szénhidrátokban és fehérjékben egyaránt gazdag, kiadós édességeket kaptak. Állításuk szerint azt tapasztalták, hogy a reggel elfogyasztott nyalánkságok oly mértékben csökkentették az étvágyat, hogy a nap hátralévő részében a résztvevőknek nem esett nehezére a fogyókúrás ételek fogyasztása.

A 16 hétig tartó kísérlet során az alanyok átlagosan 14,5 kilótól szabadultak meg. Azok, akik ezután továbbra is tartották az étrendet, néhány héten belül további 6 kilót adtak le, míg azok, akik felhagytak vele, 1,5 kilót híztak vissza.

Az elmélet már-már logikusan és persze meglehetősen kecsegtetően hangzik. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról a tényről, hogy az édességek fogyasztása hirtelen megemeli a vércukorszintet, amikor azonban a vércukorszint ez lecsökken, fokozott éhségérzet jelentkezik, ami könnyen túlevéshez vezethet. Ezért a reggeli somlói galuska helyett – sajnos vagy sem – továbbra is inkább a kiegyensúlyozott, egészséges ételekből álló reggelit javasoljuk, mert csak ez vezet fokozatosan az álomsúly eléréséhez.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top