Életmód

Fára mászni nem tudnak, de az iPhone-t magabiztosan kezelik

Látványosan átalakul a fiatalok fizikuma: inkább agyra edzenek, mint testre.

Fára mászni nem tudnak, de az iPhone-t magabiztosan kezelikProbléma nélkül kezelik az iPadet és iPhone-t, a DVD-lejátszóval és a műholdas televízióval is megbirkóznak, az okostelefon magabiztos használata pedig szinte alap – mutatja egy brit felmérés, amit 5–13 éves fiatalok körében végeztek. De ez csak a felmérés egyik része, míg ugyanis a modern kütyük használatát szinte az anyatejjel szívják magukba, addig a cipőfűzés, a fára mászás, a teakészítés, a sátorépítés csak keveseknek megy, gyakorlati készségeik elkeserítően hiányosak, állítják a szakértők.

Tevékenységek, amihez az 5–13 évesek értenek

67% – magabiztosan használja a DVD-lejátszót
58% – csatlakozni tud a világhálóra
42% – tudja használni az iPhone-t
37% – ismeri a YouTube-ot
31% – probléma nélkül használja az iPadet
38% – gond nélkül küld szöveges üzeneteket

Tevékenységek, ami a 5–13 éveseknek nem megy túl jól

91% – nem ismeri fel a pillangót
87% – nem tud mit kezdeni a defektes biciklikerékkel
83% – nem tud csomót kötni
81% – nem tud térképet olvasni
78% – nem tud tüzet rakni
65% – nem tud teát főzni
59% – nem tud fára mászni

Fára mászni nem tudnak, de az iPhone-t magabiztosan kezelikSajnos nemcsak a brit fiatalok esetében figyelhetők meg a fenti változások, a gyerekek mozgáskészsége itthon is látványos változásokon ment keresztül, magyarázza Horváth Szalai Zoltán általános iskolai testnevelőtanár, aki 25 éve van a pályán. „Azt az időt, amit korábban a fiatalok mozgással töltöttek, most a számítógép vagy a televízió előtt töltik, mindezt már egészen pici kortól kezdve. Motorikus készségeik éppen ezért hiányosak, a testi deformitás gyakori” – mesél gyakorlati tapasztalatairól a testnevelőtanár, aki szerint elsősorban a szülőktől függ, hogy gyerekek mennyi időt töltenek aktív mozgással. A kérdésben a szülőkre hatni manapság nem könnyű, az iskola és szülők közötti kapcsolat leépült. 

Ezt az állapotot akarná orvosolni az új nemzeti alaptanterv tervezete, mely a fenti korosztály esetében a sportolási szokások megalapozását, a mozgás megszerettetését, a motoros képességfejlesztést tűzi ki céljául, s amit többek között a napi testnevelésórával szeretne elérni.  

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top