Életmód

Nem mindegy, hogyan szakítasz

Sokan sokféle magyarázattal szolgálnak arra, hogy valaki miért nem tud új párkapcsolatot kialakítani. Egyik lehetséges megoldás, hogy előző kapcsolatát nem jól zárta le. Segít a mediátor, Major Klára.

 

Nem mindegy, hogyan szakítasz

Amikor az ember lezár egy kapcsolatot, a legutolsó, amire gondol, hogy azt jól tegye; túl akarja élni, és kész.

Pedig a hogyan nem mindegy. Elsősorban azért, mert éppen az fogja meghatározni, hogy miként lesz a pár egyik vagy másik tagja alkalmas egy következő szerelmi kapcsolatra. Mert bizony maradhatnak pesszimistán, önbizalom, önbecsülés nélküli magányosak, vagy „véletlenül” mindig rosszul melléválasztó boldogtalanok. Ám ha képesek a tanulságokat leszűrve, tisztázóan megbeszélni a szakításhoz vezető utat, akkor akár együtt is tudnak maradni, de ha mégsem, akkor nyugodt lelkiismerettel válnak külön.

És ebben segít a mediátor.

Igen. Családi mediátorként elsősorban párkapcsolati, házassági válságok vagy végeláthatatlanul elhúzódó válóperek megoldásával foglalkozom. Egészen kivételesnek mondhatom a helyzetemet, mert a munkám során mindkét embert megismerem. Nagyon különleges helyzet ez, hiszen amikor hozzám mint szakemberhez fordulnak tanácsért, akkor közös az akarat, hogy a kapcsolatukat úgy zárják le, hogy egyikükben se maradjon sérelem, tüske – és ez már fél győzelmet jelent a megoldás felé vezető úton.

Pontosan miben segíted őket?

Nem mindegy, hogyan szakítaszA problémáik érdemi kibeszélésében. Ez ugyanis segíteni fogja őket nemcsak saját maguk jobb megismerésében, hanem abban is, hogy világossá váljon, tudatosuljon bennük, mi az, amit elvárnak a mindenkori másiktól, és nem utolsósorban, hogy önmaguk mire képesek egy kapcsolatban. A megfelelő módon lezárt, nem működő kapcsolat után nemcsak nem vesztik el a bizalmukat a másik nemben, hanem megfelelő önértékeléssel alkalmasak is lesznek egy új kapcsolatban elindulni.

A másik – ami bizony nagy erőt és bátorságot feltételez –, hogy fel kell tudni ismerni, ha hosszú idő elteltével ketten együtt sem tudják kezelni a problémáikat, vagy nem találják a kivezető utat, akkor érdemes nagy tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező szakemberhez fordulni. Az első pillanatban persze nem biztos, hogy tudatosul bennük, mit nyernek azzal, ha így döntenek, hiszen az egyik fél első lépésként egyszerűen csak tanácskérés céljából keres fel. 

Kik igénylik inkább ezt a fajta tanácsadást: a nők vagy a férfiak?

A hiedelemmel ellentétben a férfiakban ugyanúgy felmerül az igény a komoly bizonytalanságot kiváltó élethelyzetekben szakemberhez fordulni, mint a nőkben. Az első, még kettesben zajló beszélgetésünk hatására lesz világos a férfi vagy a nő számára, hogy milyen előnyökkel jár annyi konfliktussal terhes hét, hónap vagy év után közös egyetértésben úgy döntést hozni kettejükről, hogy tiszta lelkiismerettel, döntésükben megnyugodva és azt elfogadva folytatódjék az életük.

A mediációs folyamatban egyébként egyértelműen kiderül, hogy létezik-e olyan megoldás a krízist okozó élethelyzetre, amelynek eredményeként együtt folytathatják az életüket. Ha azonban a különválás az egyetlen lehetséges út, akkor következik az úgynevezett szingli élet – ám a mediáció hatására biztosan tudni fogják azt, miért élnek most, ebben a pillanatban (átmenetileg) egyedül.

Nem mindegy, hogyan szakítaszMit kapnak a párok a mediációtól?

A folyamat befejezésekor életre szóló tanulságokkal gazdagodnak, ám ennek nem mindig vannak tudatában, de ez nem is baj. A mediáció része az úgynevezett utánkövetés: fél év, illetve egy év elteltével találkozva a párokkal már kevésbé stresszes vagy szorongó állapotban jelentősen világosabban átlátják azokat az előnyöket, amelyeket tanulságként magukkal vittek: önismeretre tettek szert, és a következő párkapcsolatukban nemcsak felismerték a korábbi konfliktushoz vezető okokat, hanem képessé is váltak az ilyen szituációt megfelelően kezelni, megoldani.

Például?

Mondjuk másként ismerkedtek, vagy másként, más szempontok szerint kezdtek párt választani. A válóperek után a mediációban született megállapodásukat maradéktalanul betartották anélkül, hogy az írásos megegyezést egyetlenegyszer is elő kellett volna venniük. Nos, hogy ez mit is jelent a valóságban, csak az tudja igazán értékelni, aki vált már „csúnyán”.

Aki épp válás, szakítás előtt áll, annak mit kell elsősorban tisztáznia magában?

Senkinek nem használ nem működő, megalázó kapcsolatban élnie, mert aki feladja önmagát, az sosem lesz képes igazi társat találni, boldog életet élni. Merjenek bátran és őszintén szembenézni azzal és kimondani azt, hogy problémák merültek fel a kapcsolatukban! Ne söpörjék a szőnyeg alá, mert nem igaz, hogy az idő majd megoldja! Merjenek bátran és őszintén beszélni érzéseikről a párjukkal – mit veszítenek vele?

Gondolják végig, melyikük mit tehet a megoldásért! Ha ebben a párjuk nem partner, az is egy üzenet… Ha úgy érzik, minden közös erőfeszítésük ellenére sem haladtak előrébb, merjenek szakemberhez fordulni – mindig gondoljanak arra, ha fáj a foguk, eszükbe sem jutna saját maguknak betömni azt. Szakmai segítséggel éveket és testi-lelki egészséget nyerhetnek, ahelyett hogy önmagukat ostoroznák, mit és hogyan rontottak el, vagy ahelyett, hogy különféle pszichés vagy fizikai tünetekkel orvoshoz járnának.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top