Különféle olajlenfajtákból, |
A kifejlesztett olajok új napraforgó- és olajlenfajtákból, hidegen sajtolással készülnek. Az olaj savtartalmát olyan magasra emelték, amely az olívaolajra sem jellemző. „Az olívaolaj savtartalma körülbelül 80 százalékos, az új olajok savszintjét pedig 85-90 százalékra emeltük, míg egy hagyományos napraforgó-étolajnál ez mindössze 25 százalék” – magyarázza Áy Zoltán, a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. tudományos segédmunkatársa. A magas olajsavtartalom azért jó, mert csökkenti a magas koleszterinszintet, oldja az érelmeszesedéseket, és jó hatással van a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, megelőzésére.
„Ezekbe az olajokba a magban levő E-vitamin belekerül, mert hideg sajtolással készülnek, nem nagyipari módon, ahol az E-vitamint utólag, szintetikusan pótolják – mondja a kutató. – Mivel ez természetes antioxidánsként gátolja az avasodást, az olajok akár négy évig is megőrzik a minőségüket” – teszi hozzá Áy Zoltán. A kifejlesztett olajokat szeretnék drágábban adni, mint a hagyományos étolajat, de olcsóbban, mint az olívaolajat. Az új étolajfajták – a tervek szerint – egy éven belül a boltok polcaira kerülnek.