Életmód

Arzénes vizet iszik minden tizedik magyar

Nagyjából 1,5 millió ember él olyan településen Magyarországon, ahol arzénnal szennyezett az ivóvíz. Mit lehet tenni?

Arzénes vizet iszik minden tizedik magyarAz országban körülbelül 400 olyan település van, ahol arzénes a víz, és további 420, ahol az arzénon túl más anyagok is szennyezik az ivóvizet.

„A tisztítás megoldásához 120-130 milliárd forint kell” – mondta egy konferencián Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár.

Az arzén rákkeltő, kisebb dózisban is szív- és keringési problémákat okozhat, de roncsolhatja a májat és a vesét is.  Magyarország az uniós csatlakozás során engedményt kapott, hogy 2009 végéig tiszta vizet öntsön a pohárba, de ez nem jött össze, most várhatóan 2015-ig lesz időnk arra, hogy megtisztítsuk az ivóvizeinket az államtitkár szerint. 

Persze, mint sok minden, ez is pénz kérdése. Illés Zoltán szerint korábban gondot okozott, hogy az érintett önkormányzatok nem tudták kigazdálkodni az uniós pályázatokhoz szükséges önerőt. A probléma megoldása érdekében most a magyar állam átvállalta az önrészt. Az uniós előírások szerint az ivóvíz arzéntartalmát literenkénti 10 mikrogramm határérték alá kell vinni, a korábban engedélyezett literenkénti 50 mikrogramm helyett. Amíg ez nem sikerül, addig a különféle víztisztító berendezések jöhetnek szóba megoldásként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top