Életmód

Miért vagyunk egyre kövérebbek?

Főzz egytálételt, és kisebb lesz az esélyed az elhízásra – erre szólítanak fel a szakemberek.

A Cornell egyetem kutatói két kísérletet végeztek. Az elsőben 20 egyetemi hallgatónak szolgáltak fel svédasztalos menüt, hetente háromszor, két héten át. Az ételek közt szerepelt valamilyen előétel és háromfajta főétel (normál, alacsony szénhidráttartalmú és vegetáriánus), amelyekből a résztvevők annyit kérhettek, amennyit szerettek volna. Az eredményekből kiderült, hogy a diákok a legtöbbet a normál menüből fogyasztottak, szemben a másik kettővel. A tudósok szerint ha valaki kevesebb fehérjét eszik, akkor azt más tápanyagokkal próbálja kompenzálni, ugyanakkor a kalóriadeficithez ez nem elegendő. Ugyanez történik más összetevők hiánya esetében is. Vagyis összességében kevesebb kalóriát fogyasztunk, ha valamilyenfajta ételt – szénhidrátot, fehérjét, zsírt – kihagyunk az étkezésünkből.
A második kísérletben a tudósok ugyanezeket az alapanyagokat keverten, összesütve valamilyen egytálétel formájában szolgálták fel a hallgatóknak. Érdekes módon az így elkészített ételekből a diákok kevesebbet ettek. „Minél többféle összetevőt látunk, annál többet is szeretnénk enni belőle” – magyarázta az eredményeket Levitsky, aki hozzátette, hogy ezért van az, hogy a vegetáriánusok vékonyabbak, és ezért működhet az alacsony szénhidráttartalmú diéta is.

A kutatással azt bizonyították a szakemberek, hogy a környezetnek hatalmas szerepe van a táplálkozásban. „Ez az egyetlen magyarázat, hogy miért vagyunk egyre kövérebbek” – fűzte hozzá David Levitsky, a Cornell egyetem professzora.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top