Életmód

Így hat az agyra a kisbabák látványa

A kisbabák arcának látványa aktiválja a felnőttek agyában az érzelmi, jutalom- és mozgásközpontot, ezzel arra ösztönözve az agyat, hogy gondját viselje az adott csecsemőnek.

A szakértők szerint ez az inger akkor is jelentkezik, ha az illető felnőttnek nincs gyereke, és nem is ismeri a csecsemőt. „A kutatásban részt vett felnőttek közül soknak nem volt gyermeke, de a kisbabák fényképe mégis olyan reakciót váltott ki az agyukban, ami arra ösztönözte őket, hogy karjukba vegyék és megóvják a csecsemőt – mondta el Marc Bornstein, az Eunice Kennedy Shriver Országos Gyermek-egészségügyi Intézet munkatársa. – Ez egy rendkívül mélyen gyökerező ösztönös reakció.”
Az Egyesült Államokban, Németországban, Olaszországban és Japánban végzett kísérletek során a tudósok mágnesesrezonancia-vizsgálattal figyelték meg annak a hét férfinak és kilenc nőnek az agyát, akiknek csecsemőkről, kiskutyákról, kölyökmacskákról és felnőtt állatokról készült képeket kellett nézegetniük. A csecsemőkről készült képek minden esetben nagyobb reakciót váltottak ki. Hasonló agyi reakciókat lehet megfigyelni a szülőknél is, amikor saját gyereküket nézik. A gyerekek védelmét és ellátását sürgető agyi impulzus azonban nem minden felnőttben van jelen, és a szakértők szerint sokszor ez állhat a gyermekbántalmazások hátterében. A kutatás részletes leírása a NeuroImage című szaklapban olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top