Életmód

Beteggé tesz a harag és az aggodalmaskodás

Az egészségre is ártalmas lehet, ha túl sokat aggódunk a múlton, vagy a kelleténél többet panaszkodunk egészségi állapotunkra – derült ki egy új kutatásból.

Akik képesek a jelenre koncentrálni, és élvezni azt, azok a legegészségesebb és legboldogabb emberek – állítják a Granada Egyetem kutatói. Persze ez nem azt jelenti, hogy egyszerűen felejtsük el a múltban történt negatív tapasztalatainkat, csupán azt, hogy miután levontuk a jövőre néző következtetéseket és tanultunk a hibáinkból, tudjunk továbblépni.
A vizsgálat során a kutatók 50 férfit és nőt kérdeztek meg múltbéli érzéseikről, valamint arról, hogy mit gondolnak a jövőjükről. Ezután megvizsgálták a fizikai, valamint a mentális egészségüket és az életminőségüket. A válaszok elemzése után kiderült, hogy akik a múltjukban történt rossz dolgokon rágódnak, azoknak az életminőségük általában véve is rosszabb volt.
„Megfigyeltük, hogy amikor az emberek a a múltjukban történt negatív eseményeken rágódnak, a jelenjükhöz és a jövőjükhöz is pesszimistán vagy fatalistán állnak hozzá. Ugyan nem rosszabb a fizikai vagy mentális állapotuk, az életminőségük azonban igen” – mondta el Cristian Oyanadel, a tanulmány társszerzője. A szakértők ezért azt hangsúlyozzák, hogy tanuljunk a múltunkból és lépjünk tovább. Tervezzük a jövőnket, de élvezzük a jelent is.
Korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy akik állandóan panaszkodnak az egészségi állapotukra, és aggodalmaskodnak, valószínűbb, hogy betegek lesznek, és háromszor nagyobb eséllyel halnak meg 30 éven belül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top