Életmód

Arcizmaid elárulják valódi érzelmeid

Arcunk felső részének izmai elárulhatják, mikor nem mondunk igazat – derült ki egy friss kutatásból.

A kutatók négy különböző arcizmot azonosítottak, amelyek a szakavatott szem számára megkülönböztethetik az érzelmek őszinte és megtévesztő kifejeződését. „Az arckifejezés fontos, de gyakran figyelmen kívül hagyott szempontja a hihetőség értékelésének érzelmi kérdések esetében – állítja az Evolution and Human Behavior szaklapban megjelent tanulmány szerzője, dr. Leanne Ten Brinke, a British Columbia Egyetem kutatója. – Az érzelmi csalás árulkodó jelei akkor jelentkeznek, amikor a hazug ember leplezni kívánt mögöttes érzelmei viszonylag erősek.” A kutatás során 52 személyről készült videofelvételt elemeztek, akik a televízió nyilvánossága előtt kérték eltűnt hozzátartozójuk biztonságos hazatérését. A kívánságok feléről később kiderült, hogy hazugságok, mert a személyeket később elítélték szerettük meggyilkolásáért.
Az alapos elemzésből kiderült, hogy bizonyos arcizmok ezen intenzív érzelmi töltetű és nagy nyomás alatt tett nyilatkozatok során „kiszivárogtatják” igazi érzéseink jeleit. Az őszinte kívánságot megfogalmazókban két arcizom fokozott összehúzódását figyelték meg, amelyek a gyásszal és a bánattal állnak összefüggésben: a szemöldök-közelítő izom, amely a homlokráncolásban vesz részt, és a szájzugot lefelé húzó izom. A hazugokban viszont a nagy járomcsonti izom enyhe összehúzódását figyelték meg, ami a mosoly leplezését jelzi, valamint a homlokizom összehúzódását, ami a hamis szomorúság kifejezésével áll összefüggésben. Ten Brinke szerint ezek az arc felső részében elhelyezkedő izmok azért árulják el a valódi érzelmek jeleit, mert kevésbé állnak az ember tudatos és akaratlagos ellenőrzése alatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top