Életmód

Megvan a boldog öregedés titka?

A fájó emlékek elengedése és a megbánás nélküli élet összefügg az időskori jólléttel és szellemi egészséggel – derült ki egy friss kutatásból.

 A német Hamburg-Eppendorf Egyetem és Orvosi Központ kutatói, hogy lássák, a megbánás hogyan hat az agyműködésre, önkéntesek három csoportját vizsgálták meg MRI segítségével: 25 éves egészséges felnőtteket és 65 éves egészséges, valamint szintén idős, de depressziós felnőttek csoportját. A résztvevőket arra kérték, hogy játsszanak egy számítógépes játékkal, amelyben dobozokat kell kinyitogatniuk. A dobozok vagy pénzt tartalmaztak vagy az ördög képét, ami azt jelentette, hogy az addig megszerzett vagyont elvesztették. A játékosok bármikor dönthettek úgy, hogy megállnak és elviszik a nyereményt, vagy folytatják és kockáztatnak. A végén a kutatók mindig megmutatták a dobozok felfedésével, hogy az egyes játékosok meddig juthattak volna el biztonságosan. Amikor a fiatal felnőttek és a depressziós idősek felfedezték, hogy még sokkal messzebbre juthattak volna, a következőkben jobban kockáztattak, habár tudták, a játék véletlenszerűen működik, vagyis azért, mert korábban tovább jutottak, semmi garancia nincs rá, hogy legközelebb kedvez nekik a szerencse. Az egészséges idős felnőttek azonban nem változtattak a magatartásukon. „A sikertelenül öregedő idősek a fiatalokhoz hasonlóan viselkedtek,vagyis az időskori jólléthez szükség van az élet negatív változásainak az elfogadására” – magyarázta Stefanie Brassen, a kutatás vezetője, a német Hamburg-Eppendorf Egyetem és Orvosi Központ munkatársa. A tanulmány a Science oldalain jelent meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top