Életmód

Jót tesz a szívnek az előléptetés

Az előléptetés nemcsak anyagi szempontból lehet hasznos, de a szív egészségére is jó hatással lehet – derült ki egy friss kutatásból.

A University College London és a Kalifornia Egyetem közös kutatása szerint akár 20 százalékkal is csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát a munkahelyi előléptetés. A kutatók ezt a megállapítást 4700 köztisztviselőt megvizsgáló kutatás során vonták le, kiderült ugyanis, hogy a vizsgálat 15 éve alatt azoknál, akiket munkáltatójuk előléptetett, 20 százalékkal kisebb eséllyel diagnosztizáltak szívbetegséget, mint kollégáiknál. „A kellemes meglepetések pozitívan befolyásolják a szervezet működését – magyarázta Sir Michael Marmot, a kutatás vezetője. – A kérdés az volt, hogy az egyén kedvezőbb társadalmi-gazdasági pozíciójának elérése jót tesz-e az egészségének is. Az előléptetés a felfelé irányuló társadalmi mobilitás egyik mechanizmusa. A felfelé irányuló társadalmi mobilitás pedig jót tesz az egészségnek” – fűzte hozzá a kutató.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top