Életmód

Kánikulában kezeket a csap alá!

Te is éppen csak alátartod kicsit, némi lögybölés, és már futsz is ki a mosdóból? Néha túl lusták vagy elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk a kézmosásra, pedig enélkül a kánikulában pillanatok alatt elkaphatunk egy komoly hasmenéses fertőzést.

Rémisztően hangzik, de kezünkön egy sor, többségükben ártatlan baktériumfaj él, kutatások szerint a nőkén még több is, mint a férfiakén. A betegséget okozó társaik ellen azonban a leghatásosabb fegyver a szappan és a meleg víz, ahol pedig nem tudjuk megoldani a kézmosást, ott jöhetnek a kéztisztító gélek, nedves törlőkendők. De mit gondol minderről a szakember?

Kánikulában kezeket a csap alá!

Dr. Ketskés Norbert háziorvos–életmód-tanácsadó szerint a környező országokhoz hasonlóan mi, magyarok sem állunk túl jól higiénia terén. Felmérések szerint a WC használata után csak minden harmadik férfi és minden második nő mos kezet. Ha nem vagyunk figyelmesek, könnyen szembekerülhetünk a náthával, influenzával és a melegben reneszánszát élő különféle súlyosságú hasmenéses betegségekkel is.

Fontos még étkezés előtt és után, főzési fázisok között is kezet mosni, például zöldségpucolás, húshoz nyúlás után. De ami talán kevésbé nyilvánvaló: még lefekvés előtt sem árt a szakértő szerint. Persze mint mindent, ezt is túlzásba lehet vinni, ha túl sokat tisztítjuk a kezünket, kirepedezik a bőrünk, így megszűnik a védekezőképessége és bőrbetegségeket is elkaphatunk.

Az sem mindegy, hogyan mosunk kezet – folytatja Ketskés doktor. Egy felnőtt szereti lezavarni 5-10 másodperc alatt az egész procedúrát, azonban ez semmire sem elég. Egy alapos kézmosás legalább harminc másodpercig tart, ennyi idő kell ahhoz, hogy a kezünkön lévő baktériumok fellazuljanak és utána bő, folyó vízzel le tudjuk mosni. Az is ajánlott, hogy inkább papírtörlőt használjunk a textiltörölköző helyett. Szülők, figyelem: a gyermekeink minket utánoznak, mi taníthatjuk meg nekik a megfelelő kézmosási technikát!

Dr. Ketskés Norbert
Dr. Ketskés Norbert

Dr. Ketskés Norbert szerint örök dilemma, hogy folyékony vagy klasszikus szappant válasszunk. A hagyományos szappan természetes anyagokat tartalmaz, a folyékonyban több a mesterséges összetevő. A régi szappan ellenzői azt harsogják, hogy megtapadnak a baktériumok a szappanon, de megfelelő használattal, öblítéssel ez nem igaz. 

Ha lehet, ne használjunk antibakteriális szappanokat a sok szintetikus összetevő miatt. Víz és szappan híján sürgősségi megoldásként használhatjuk a drogériákban kapható nedves tisztítókendőket is, de jóval hatékonyabbak és könnyebben használhatóak az alkoholos tisztító gélek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top