Életmód

Boldogabbak a mozgékony tinédzserek

Kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak azok a tinik, akik többet mozognak a szabadban, szemben a tévé és számítógép előtt ülő társaiknál – erre jutottak ausztrál kutatók.

A Sydney Egyetem kutatási eredményei szerint a tizenévesek átlagosan naponta 3,3 órát töltenek videojátékkal, tévénézéssel vagy egyéb ülő elfoglaltsággal, s mindössze 2,1 órát testmozgással. A legaktívabb és a leglustább csemeték között fizikai aktivitás tekintetében napi szinten 2,5 óra volt a különbség. Utóbbiak jelentősen rosszabb egészségi állapotról számoltak be. A tanulmány újabb bizonyítékként szolgál arra, hogy a fizikai aktivitás növelése, illetve az ülő tevékenységekkel töltött idő csökkentése hasznos volna a tizenévesek számára, rövid és hosszú távon egyaránt.
A 2004-ben gyűjtött adatok 1216 kamasztól származnak, akik kérdőívet töltöttek ki a napirendjükről. Rögzítették, hány percet áldoznak szabadtéri és házon belüli cselekvésre, ezen belül például kikapcsolódás céljából történő számítógép-használatra, házi feladatra vagy olvasásra. Az adatfelvételt 12 évesek körében végezték. Öt esztendővel később, ugyanazon sydney-i iskolákból 475 kiskamaszt toboroztak a korábbival megegyező teszthez, s mindkét minta tagjai válaszoltak egészséggel, általános közérzettel, önbizalommal és társas viszonyokkal kapcsolatos kérdésekre is. Az aktív fiatalok sokkal kedvezőbb eredményt mutattak a közösségi élet terén, jobban kijöttek társaikkal. Akik azonban ritkán mozogtak, nagyobb valószínűséggel számoltak be magányról és félénkségről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top