Életmód

Többet dolgozunk, mint a szomszédaink!

Az ukránok kapnak egy extra pihenőnapot, ha a nemzeti ünnep hétvégére esik. Itthon ilyenről nem is álmodhatunk. Kinek mennyi fizetett szabadnap jár? – felmérés

Többet dolgozunk, mint a szomszédaink!A legtöbb fizetett szabadnapnak a szlovákok örülhetnek, míg az ukránok akkor is kapnak egy nap extra pihenőt, ha valamelyik nemzeti ünnep hétvégére esik – derül ki az Accace friss kutatásából. Ezért irigyelhetjük az ukrán szomszédainkat, mert a hosszú hétvégék ellenére nekünk, magyaroknak van a legkevesebb munkaszüneti napot jelentő ünnepnapunk a közép-kelet-európai régióban. A szlovákok állnak a legjobban a fizetett szabadnapokkal, náluk 15 ilyen van, aztán jönnek a lengyelek 13-mal, a csehek 12-vel és a sor végén, mi, magyarok, Ukrajnával karöltve 10-zel. Az ukránokról még annyit: ők mind a 10 napot megkapják szabadnapként, vagyis ha esetleg hétvégére esik egy ünnepnap, akkor a rákövetkező hétfőn biztosan nem kell dolgozniuk. Igaz, amíg éppen két ünnepnap eltörlésén gondolkoznak az ukrán döntéshozók, addig a románok plusz kettőt szeretnének bevezetni.

Itthon sokan tervezik úgy a szabadságukat, hogy egy hosszú hétvége is beleessen, így kevesebb szabadnapot „pazaroljanak” a vakációra. Idén a kilenc darab három- vagy négynapos pihenésből még öt hátravan. Legközelebb augusztus 20-a, aztán október 23-a és november 1-je, és az idei karácsony, igaz, hétköznapra esik, de a hétvégékkel együtt ötnapos ünnep lesz. Ami pedig igazán jó hír, hogy a számmisztikusoknak talán baljóslatúan hangzó 2013 rögtön egy hosszú hétvégével indul. December 31. hétfőre esik majd, persze ezt a napot december 29-én ledolgozzuk, így utána egy háromnapos hétvégével búcsúzunk az óévtől és lépünk az újba, hurrá!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top