Életmód

Túlélhető a nyár légkondi nélkül?

A forró, hőségriadókkal tarkított nyár a legjobb reklám a klímaberendezéseknek. Hiába tudjuk, hogy drágák, rengeteg energiát fogyasztanak, kerül, amibe kerül, csak enyhülésre vágyunk. Tényleg nincs más megoldás, mint szenvedni a hőségben, vagy sutba dobni a környezettudatos elveket?

Napjainkban nem számít újdonságnak, hogy hiába hosszabbak nyáron a nappalok, az elektromos hálózat terhelése igen jelentős. Régen az elektromos művek ebben az időszakban végezte a hálózaton a szükséges karbantartásokat, azonban amióta nemcsak fűtjük, de hűtjük is a lakásokat, nyáron is jelentős az áramfogyasztás.

A környezettudatos élet egyik legérzékenyebb pontja éppen az áramfogyasztás. Mi csak felkapcsoljuk, bekapcsoljuk és használjuk, maximum bosszankodunk a villanyszámla láttán, de abba ritkán gondolunk bele, hogy az elektromos áram előállítása milyen megterhelő a bolygónk számára.

Klímaberendezés vásárlásakor nemcsak a készülékek árait érdemes összehasonlítani, hanem a berendezés energiaosztályát is. Az energiacímke szaktudás nélkül is értelmezhető. Minél zöldebb a készülék energiahatékonysága hűtési üzemmódban, annál kevesebb energiát fogyaszt. Az energiaosztályokat természetesen nemcsak sötétzöldtől sötétpirosig színekkel jelölik, hanem betűkkel is, és azon is érdemes elgondolkodni, hogy zöld energiákkal hogyan lehet működtetni a légkondikat. Klímaberendezésre általában akkor van szükség, amikor süt a nap, így a napelemek megoldást jelenthetnek a működtetésükre.

Túlélhető a nyár légkondi nélkül?

 

A lakások hűtésére azonban nem csak a légkondi a megoldás. Környezettudatos szemlélettel a ház déli–nyugati oldalára ültetett lombhullató fák természetes árnyékolóként funkcionálnak nyáron. (Télen viszont kellemesen melegítheti a házat a napsütés.) De egynyári kúszónövényekkel (pl. hajnalka) és függönyökkel is árnyékolhatunk. Déli forróságban érdemes leengedni a redőnyöket vagy behúzni a függönyöket. Szellőztetésre a kora reggeli órák az ideálisak. Napközben érdemes kihasználni a ház hőszigetelését és minél kevesebb meleget beengedni.

Az álló, meleg levegőt kellemesen megmozgatják és elviselhetővé teszik a hőséget a ventilátorok, amelyek olcsóbbak és jóval kevesebb energiát fogyasztanak, mint a klímaberendezések. (Létezik napelemes ventilátor is!) Új ház tervezésekor pedig célszerű átgondolni, hogyan szellőztethető át a ház, hogyan árnyékolható nyáron, illetve a ház szigetelése milyen módon javítható, mert egy jól szigetelt ház nemcsak télen tartja bent a meleget, hanem nyáron is hűvösebb.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top