A padlizsánból szinte bármennyit ehetnénk, már ha tudnánk. Ugyanis kevés kalória van benne, magas víztartalma viszont hamar telít. Gazdag rostokban, ami segíti emésztésünket és a bélműködést is. Ha könnyű ételként szeretnénk elkészíteni, ne a bő olajban való sütését válasszuk, bármekkora mennyiségű olajat képes ugyanis felszívni. Inkább készítsük el grillezve vagy sütőben sütve, esetleg salátának. Receptjeink megfelelő inspirációt adhatnak hozzá.
Joghurtos paprika-padlizsán torony
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
• 1,5 kg kisebb padlizsán
• 6 db kaliforniai paprika
• 1 dl szűz olívaolaj
• 10 dkg natúr pisztácia, apróra vágva
Az öntethez:
• 5 dl natúr joghurt
• 2 gerezd zúzott fokhagyma
• 2 evőkanál vágott korianderzöld
• 1 evőkanál vágott friss oregánó
• 1 teáskanál őrölt római kömény
• só
• 1 teáskanál méz
Elkészítés: A paprikákat vágjuk hosszában ketté, távolítsuk el a magházat és az ereket. Forró grillsütőben süssük meg héjas felével felfelé. Amikor kicsit kihűlt, húzzuk le a héját. A padlizsánokat vékonyan szeleteljük fel és lapos tepsikre szétosztva, olívaolajjal meghintve süssük meg (kb. 20-25 perc). Az öntethez keverjük össze az összes hozzávalót.
Egy nagy tányéron helyezzünk el egy sor sült padlizsánt, csorgassunk rá egy kis öntetet, majd paprika következik, megint öntet, és így tovább, amíg az összes alapanyag el nem fogy. A tetejét szórjuk meg a vágott pisztáciával és tálaljuk.
Padlizsánrizottó paradicsomraguval
Elkészítési idő: 45-50 perc
Hozzávalók 4 személyre:
A rizottóhoz:
• 30 dkg jázminrizs
• 10 dkg vadrizs
• 1+1 evőkanál szűz olívaolaj a rizsekhez
• só
• 2 közepes padlizsán apró kockákra vágva
• 1/2 citrom leve
• 2-3 evőkanál szűz olívaolaj a padlizsánhoz
• 2 közepes sárgarépa szeletelve
• 2-3 szál angolzeller szeletelve
• 3-4 szál kakukkfű finomra vágva
• 15 dkg gouda vagy hasonló sajt durvára reszelve
A raguhoz:
• 2 evőkanál szűz olívaolaj
• 1 nagyobb vöröshagyma apróra vágva
• 5-6 közepes paradicsom apró kockákra vágva
• 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
• 7-8 bazsalikomlevél apróra vágva
• 2-3 szál oregánó apróra vágva
• 1 kis szál zellerzöld apróra vágva
• só
Elkészítés: A jázminrizst lepirítjuk kicsit az egy evőkanál olajon, sózzuk, és kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. A vadrizzsel is hasonlóan járunk el, csak négyszeres mennyiségű vízzel készítjük, és dupla ideig főzzük. A padlizsánkockákat meglocsoljuk a citrom levével, hogy kevésbé barnuljanak meg, majd átforgatjuk 2-3 evőkanál olajjal, egy tepsibe tesszük, és forró sütőben kb. 10-12 percig sütjük. Közben a sárgarépát és a zellert kevés sós vízben 7-8 perc alatt megpároljuk, és elkészítjük a paradicsomragut is. Az olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, beletesszük a paradicsomot és 3-4 perc forralás után a többi hozzávalót is. Pár percig főzzük még, és kész is van. A közben megsült padlizsánt hozzákeverjük a megpárolt répához és zellerhez, és beletesszük a kakukkfüvet is. Egyet forralunk rajta, majd hozzákeverjük a rizseket. Egy nagyobb, vízzel kiöblített leveses csészét megtöltünk a rizottóval, jó erősen belenyomkodjuk egy lapátkanál segítségével, és egy tányérra borítjuk. A tetejére sajtot szórunk, köré tálaljuk a paradicsomragut, és zöldfűszerekkel díszítjük.
Uborka és szőlőmagolaj a jobb látásért
Nyomós érvek szólnak a reggeli gabonapehely mellett
Stressz és jódhiány – A pajzsmirigy legnagyobb ellenségei