Életmód

Az idősek jobban élvezik az életet

Könnyebben figyelmen kívül hagyják a rosszkedvet okozó dolgokat, és ezért jókedvűbbek, kiegyensúlyozottabbak az idősek – állítja egy friss kutatás.

A szellemi és a fizikai egészség gyakori visszaesése miatt azt várhatnánk, hogy az idős emberek egyre rosszkedvűbbekké válnak. A kutatások azonban azt mutatják, hogy az idősebb felnőttek boldogabbak, mint a fiatalok vagy középkorúak.
Derek Isaacowitz, Northeastern Egyetem kutatója ezt azzal magyarázza, hogy az idősebbek megtanulták jobban szabályozni az érzelmeiket, és inkább a pozitív dolgokra koncentrálnak, miközben a negatívakat jobban ki tudják zárni. Kutatásai is egyértelműen bizonyították, hogy az idősebbek egyszerűen pozitívabban szemlélik az életüket. Sőt a fiatalabbakkal szemben még akkor is pozitívabb hozzáállást mutatnak, ha éppen rosszabb kedvük van. A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy ez a pozitív szemlélet nem jelenti azt, hogy az idősebbek nincsenek tisztában a részletekkel, vagyis azért látnák optimistábban a dolgokat, mert ne tudnának valamilyen kiemelkedő vagy fontos információról.
A tanulmány részletesen a Current Directions in Psychological Science augusztusi számában jelenik meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top