Életmód

Ahonnan jövünk és amerre tartunk – Popper Péter-sorozat indul októbertől

Mi az idő? Fáj-e meghalni? Mennyiben vagyunk felelősek a saját sorsunkért? A budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban a Magyar Hospice Alapítvány október 12-től hétrészes előadás-sorozatában keresi a választ a kérdésekre, megidézve a sokak által nagyra becsült pszichológus, valláspszichológus és író, Popper Péter alakját.

Popper Péter hosszú pályája során felhalmozott tudása, komplex világlátása, mély emberismerete és ellenállhatatlan humora mindig telt házat vonzott. S bár továbbra is tanulhatunk tőle könyvei, hangos könyvei révén, most 7 péntek estén át megidézzük őt magát is, alakját, szellemét, utolérhetetlenül egyedi stílusát – videofelvételek formájában.

Ahonnan jövünk és amerre tartunk - Popper Péter-sorozat indul októbertőlOkt. 12. péntek 18 óra – Az idő
Mi az idő? Az idő vajon objektív valami, vagy esetleg egészen mást fejez ki? Az egymás utáni eseményeket tudjuk követni általa, vagy vizsgáljuk inkább az idő és tér viszonyát? Az előadás folyamán érdekes megközelítését hallhatjuk az idő fogalmának, mely átível korszakokon és vallásokon.
A kb. 1 órás vetítés után Mireisz Lászlóval beszélget Lőrincz Gabriella.
Jegyár: 1500 Ft

Okt. 19. péntek 18 óra – Az első ember és az első tigris
Az első tigris és a mai tigris ugyanolyan. Nem változott az idők folyamán. Az ősi embertípusokhoz viszonyítva a mai ember viszont jelentősen megváltozott. Mi az emberben az a más minőség, amitől a világ keletkezésétől napjainkig oly csekély idő alatt jelentősen átalakult. Mi szól az evolúció és mi az Isten által teremtett világ mellett, és mi ellene?
Jegyár: 1200 Ft

Okt. 26. péntek 18 óra – Sors
Töprengés olyan kérdésekről, melyekkel kapcsolatban bizonytalan a tudomány is, a vallások és a hit is. A sorsunkra vonatkozóan mind a belső, mind a külső meghatározottságát tekintve nehéz igaz és hiteles választ kapnunk. Ezen előadás keretében mégis elhangzanak egyfajta igazodási pontok a témával kapcsolatban. Mennyiben determinál bennünket a környezet, a genetika, és miben, milyen mértékben vagyunk mi felelősek saját sorsunkért?
Jegyár: 1200 Ft

Nov. 2. péntek 18 óra – Az öregkor örömei
Mi lehet az oka annak, hogy társadalmunk lassan kiveti magából a „haszontalan” öregeket? Az élet rendje talán mégsem ez lenne? Hogyan van ez más kultúrákban? Csupán szemléleti kérdés a jó öregség, vagy társadalmi feltételek is kellenek hozzá? Mi a felelőssége mindebben a családnak? És persze mi a saját felelősségünk önmagunkkal szemben? Mit tehetünk annak érdekében, hogy emberhez méltó életet éljünk életünk utolsó szakaszában is?
Jegyár: 1200 Ft

Nov. 9. péntek 18 óra – Fáj-e meghalni?
Azt mondják, a halál az élet mozgatórugója. Ennek ellenére nehezen gondolunk bele, és nehezen fogadjuk el a tényt, hogy egyszer itt kell hagynunk ezt az árnyékvilágot. Talán mégis érdemes időt szakítanunk, és legalább egy előadás erejéig odafordulni és szembenézni a megváltoztathatatlannal.
A kb. 1 órás vetítés után dr. Pilling Jánossal beszélget Lőrincz Gabriella.
Jegyár: 1500 Ft

A 7 részes bérlet ára: 8300 Ft
Jegyrendelés a popper.hospicehaz@gmail.com címen vagy a 06-70-389-4143 telefonszámon! Helyszín: MARCZIBÁNYI Téri Művelődési Központ 1022 Bp. Marczibányi tér 5/a www.marczi.hu
www.hospicehaz.hu
www.popperpeter.hu

Nov. 16. péntek 18 óra – Halál és újjászületés Nem, ez nem az előző előadás megismétlése! Sok felfogás van a halálról és sok egymástól eltérő viszonyulás létezik a halálhoz. Magával ragadó és kimerítő tájékoztatást kapunk a hinduizmus és buddhizmus halálfelfogásáról és az újjászületésről. Annak ellenére, hogy mindez merőben más a mi kultúránkhoz képest, mégis sokan azonosulni tudnak ezzel a szemlélettel. Ezt talán az a tény is alátámasztja, hogy napjainkban egyre nagyobb mértékben terjednek a keleti életfilozófiák.
Jegyár: 1200 Ft

Nov. 23. péntek 18 óra – A sakk mint a beavatás eszköze
Ki gondolná, hogy a sakk valaha egy beavatási szertartás eszköze lehetett? Hogyan hozható ez összefüggésbe sorsunkkal és a sorsunkat meghatározó erőkkel? Nagyon tanulságos ránézni ebből a szempontból az életünkre és elvonatkoztatni attól, amit a sakk mint intellektuális játék eddig jelentett számunkra.
A kb. 1 órás vetítés után Tarr Bence Lászlóval beszélget Lőrincz Gabriella.
Jegyár: 1500 Ft

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top