Életmód

A leggyakoribb étkezési hibák

Sokat fáj a hasad? Talán túl gyakran vagy épp túl ritkán eszel - esetleg nem a megfelelő dolgokat. A leggyakoribb okok.

Sokan küzdenek gyomorfekéllyel, gyomorproblémákkal, és nem is gondolnák, hogy ennek a legtöbb esetben a helytelen táplálkozási szokások, és a túl gyakori étkezés állhat a hátterében.

Túl sok

A leggyakoribb étkezési hibák

A ráevés az egyik legtipikusabb hiba. Gondoljunk csak bele: megettük a reggelit, mondjuk egy sonkás-sajtos szendvicset. Ennek az ételnek a megemésztéséhez a gyomornak kb. 4-5 órára van szüksége: ekkor ürül ki, s ekkor lesz kész újra munkába állni. Mi viszont nem várunk ebédig, hanem bekapunk tízóraira egy túrós táskát, pedig még ki sem ürült a gyomrunk. A két ételnek a megemésztéséhez többek közt más-más gyomorsav-koncentrációra van szükség, így extra munkára kényszerítjük gyomrunkat. Aztán hamarosan jön az ebéd, az uzsonna, a vacsora, a lefekvés előtti nasi. Folytathatnánk a sort: a gyomrunknak egyszerűen nincs lehetősége, hogy megpihenjen. Ezért is nem javallott az étkezések közötti nassolás: megakasztja az emésztési folyamatot, és megterheli a gyomrot.

Túl kevés

A leggyakoribb étkezési hibák

Ugyanígy nem ajánlott az egy óránál tovább történő falatozás sem: a gyomor már dolgozna, de egyre csak jön az újabb és újabb csomag. A manapság divatos brunch (a reggelit és ebédet is magába foglaló egész délelőttös evés) sajnos nem éppen a legegészségesebb vasárnap délelőtti családi programok egyike.

Túl későn

A közvetlen lefekvés előtti evés sem ajánlott. Hogy mennyi idő teljen el az utolsó étkezés és a lefekvés közt, azt az étel emészthetősége határozza meg: a gyümölcsökhöz 1-1,5 óra, egy tál salátához 1,5-2,5 óra, egy tál zöldséges spagettihez 2-3 óra, egy doboz olajos szardíniához (kenyérrel) akár 5-6 óra is szükséges.

A leggyakoribb étkezési hibák

Nem jót

A helytelen ételtársítások szintén megterhelőek lehetnek. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a sokféle ételtársítási javaslat között, de azért nem árt, ha legalább az alapokat ismerjük: a nyers salátát, gyümölcsöket az étkezés előtt, annak bevezetéseként, és ne desszertként fogyasszuk! Desszertet amúgy is inkább csak alkalomadtán javasolt enni, legyen inkább az ünnepnapok része.
Az ecetes, sós, túlságosan fűszeres ételek fogyasztása is irritálhatja a gyomorfalat. Nagyon érdekes, hogy amikor ecetet veszünk a szánkba, a receptorok üzenetet küldenek az agyba, hogy rengeteg sav van a szájban, és a gyomornak már nem is kell gyomorsavat termelnie. Így ahelyett, hogy túl sok savunk lenne, inkább túl kevés lesz, ezáltal az emésztés tökéletlenné válik. Ecet helyett használjunk citromlevet, a szerves gyenge citromsav lúgosító hatású, ellentétben a szervetlen ecetsavval, és serkenti a gyomorsavtermelést. A sót csak mértékkel használjuk. A fűszerek közül nem mindegyik okoz problémát, ezt mindenki tapasztalja ki magánál.

Nem jól

Vegyünk fel jó étkezési szokásokat: rágjuk meg rendesen az ételt, ne faljunk, ha dühösek vagy nagyon fáradtak vagyunk, ne együnk, a nassolást pedig felejtsük el. Legyen az étkezés egyfajta szertartás, törekedjünk rá, hogy minden nap legalább egy főétkezés a családé legyen. Végül, de nem utolsósorban próbáljunk meg kevesebbet idegeskedni! Ne feledjük: a túlzásba vitt aggodalmaskodás a gyomrára megy az embernek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top