Életmód

Öt módszer, amivel védheted a fogínyed

Nemcsak ép fogakra, hanem egészséges fogínyre is vágysz? Az alábbiakban öt hasznos tanácsot adunk, amelyek segítségével az ínyed hosszú távon is jó formában maradhat.

Öt módszer, amivel védheted a fogínyed Számolj le a lepedékkel!

Az ínygyulladás, vagyis a gingivitis nemcsak kellemetlen, hanem igen széles körben elterjedt probléma. Hogy jó eséllyel elkerüld, akadályozd meg a plakkok képződését a szádban, étkezések után a lepedéket próbáld a fog és a fogínyszál közötti részről is eltávolítani, hogy a baktériumok ne kezdhessék meg pusztító munkájukat. Ha már kialakult a fogkő, mindenképp fordulj szakemberhez, aki egy teljes körű fogkő-eltávolítással sokat tehet az ínyed egészségének megőrzéséért.

Használj szájvizet!

A fog- és ínyproblémák megelőzésében igazi aduásznak számítanak az ínyben elszaporodott baktériumokat terjedését gátló szájvizek is. Egy alapos szájvizes öblögetés igazán nem rabol el sok időt, cserébe az ínyedet hosszú távon is karban tarthatod vele, az pedig csak plusz pozitívum, hogy friss és kellemes leheletet biztosít.

Öt módszer, amivel védheted a fogínyed Táplálkozz jól!

Egyél megfelelően, de legalábbis úgy, hogy az a fogínyednek is jó legyen. Vértezd fel szervezetedet olyan fontos tápanyagokkal, amelyek segítik az íny egészséges működését. Az E- és F-vitamin mellett a C-vitamin és a Q10 koenzim az, amiknek jelentős szerepük van a fogíny “belülről való táplálásában”, ahogyan olyan ásványi anyagoknak is, mint a kalciumnak, valamint a fluoridnak.

Lassan járj!

Sem étkezésnél, sem pedig fogmosásnál nem érdemes gyorsan, kapkodva közelíteni fogínyünk felé. Egy-egy éles kenyérhéj, chipsdarab éppolyan kárt okozhat a fogínyben, mint egy túlzott vehemenciával mozgatott, félresikló fogkefe, amivel komoly sebet is ejthetünk a szánkban. Ha már megtörtént a baj, mindenképp fertőtlenítsük, hogy megakadályozzuk az elfertőződést.

Masszírozd élettel telivé!

Ha a lehető leggondosabban kiválasztott fogkrémmel és fogkefével rendelkezel, akkor is akadnak még jótékony kiegészítő praktikák a fogínyvédelem terén. Ilyen a hüvelyk- és a mutatóujjal végzett gyengéd masszázs is. Dörzsöld be egy kis szájvízzel ujjbegyeidet, majd fogd az ínyed az ujjaid közé, és finoman masszírozd be. Felpezsdíti az ínyszövetek vérkeringését, és ellenállóbbá, erősebbé teszi. Ha túl hosszúak a körmeid és tartasz a sérülésveszélytől, válassz inkább speciális, ínymasszírozó kefét a feladathoz.

Kattints, és tudj meg még többet a szájápolásról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top