Életmód

Te mosol fogat napközben?

A szép fogakért nap közben is sokat tehetsz. Következzen néhány munkahelyi praktika, amelyek segítségével a nap végén is üdének érezheted magad.

Az ápoltság érzéséhez az üde lehelet, a szép mosoly ugyanúgy hozzátartozik, mint a reggeli zuhany, vagy akár a bennünket körbelengő finom parfümillat. Egy „8 órás műszak” alatt végig megőrizni szánk frissességét természetesen nem könnyű, de néhány segédeszközzel lehetséges.

 Ápold a fogad napközben is!A munkahelyi fogkefe és fogkrém ma már szerencsére közel sem ciki vagy „stréber dolog”, és nem is csak a fogszabályzós munkatársak kiváltsága. Nem kell persze az asztali határidőnapló mellett tartanod, viheted magaddal naponta, de elrejtheted a fiókodban vagy egy diszkrét kozmetikai táskában is. Előfordulhat, hogy van, akinek kellemetlen egy sokak által használt irodai mosdóban fogat mosni, ennek ellenére mégis megfontolandó a pár perces procedúra beiktatása a napi munkahelyi rutinba. Gondoljunk csak arra, hogy egy kollégákkal elköltött, kiadós ebéd után mekkora csapást mérhetünk vele a szánkban elszaporodó baktériumokra, ráadásul egy-egy váratlan értekezlet vagy megbeszélés során sem kell majd azon izgulnunk, hogy vajon mi lapulhat a fogaink között.

A fogmosás mellett további egészségmegőrző lépéseket is tehetünk a fogaink épségéért napközben. A cukormentes rágógumi szintén nagy segítség lehet egy délutáni szendvics vagy az ebéd elfogyasztása után, pláne ha fogkefénket otthon felejtettük. Nemcsak a mentolos, üde illat miatt, hanem azért is, mert serkenti a nyáltermelést, semlegesítve a szájban lévő savakat, és csökkentve ezzel a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

Szájvizet ma már kisebb kiszerelésben is beszerezhetünk, így a jótékony folyadékot a munkahelyi fogmosás mellett vagy helyett egyaránt könnyedén alkalmazhatjuk. Egy alig 20-30 másodperces öblögetés után jelentős különbséget érzünk majd, nemcsak felfrissülő leheletünket, hanem a kifejtett hatást tekintve is.

A vírusok, baktériumok elpusztítására képes komplex szájvizek hiányában sincs minden veszve. Folyadékpótláskor döntsünk a fogápolóként is elhíresült zöld tea mellett (szigorúan cukor nélkül), és felejtsük el a cukros, szénsavas üdítőket. A jótékony, magas fluoridtartalmú ital ugyanis olyan természetes „védőkészítmény”, ami szintén jó eséllyel segít megvédeni fogainkat a baktériumok okozta fogszuvasodástól.

Kattints, és tudj meg még többet a szájápolásról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top