Tegyél egy kis avokádót a salátádba!
A zöldségek és gyümölcsök gyakorlatilag zsírtalanok – pedig az antioxidáns hatású karotinoidok felszívódásához szükség van egy kis zsiradékra. Ha egy kis avokádót is teszel a salátástálba, 15-ször annyi béta-karotin jut a szervezetedbe, mintha enélkül ennéd a zöldségeket, ráadásul a többi zsírban oldódó vitaminból is többet hasznosít a tested. Ha nem szereted az avokádót, egy kis sajt, pici sonka, vagy egy kevés olívaolajos salátaöntet is csodákat tehet!
![Töltsd fel magad antioxidánsokkal! Töltsd fel magad antioxidánsokkal!](/data/cikk/8/77554/2.jpg)
Rágcsálj aszalt fügét!
Az aszalt gyümölcsök mindegyike gazdag antioxidáns hatású anyagokban, de kevesen tudják, hogy a legtáplálóbbak között a kevésbé ismert fajták is ott vannak. A legtöbb tápanyag például a ritkán fogyasztott aszalt fügében, illetve a jól ismert és népszerű aszalt szilvában van. Az aszalt füge egyébként a kutatások szerint hatékonyabb a szabad gyökök elleni harcban, mint a zöld tea, amely szintén erőtejes antioxidáns hatásáról ismert.
Nassolj gyümölcssalátát!
Az antioxidánsok szeretik a társaságot: ha összekeversz néhány darab narancsot, almát, szőlőt és áfonyát, ötször annyi antioxidáns jut a szervezetedbe, mint ha külön-külön ennéd a gyümölcsöket. Néhány nélkülözhetetlen összetevő a salátához: vörös áfonya, alma, vörös szőlő, eper, ananász, banán, őszibarack, narancs, körte.