Életmód

Így védd meg a gyermeked a fogszuvasodástól!

Mindenki szeretne a gyermekének boldog, gondtalan gyermekkort biztosítani, aminek semmiképp sem része egy fájdalmas fogszuvasodás. Jöjjön öt tanács, amelyekkel elejét vehetjük a gondoknak!

Felmérések szerint világszerte gyerekek millió küzdenek fogszuvasodással, ami – ha nem kezelik – beszéd-, hallásnehézségeket, valamint tanulási és beilleszkedési gondokat is okozhat. Pedig a korai gyermekkorban megjelenő fogszuvasodás kialakulása ellen sokat tehetünk, mégpedig kellő odafigyeléssel és helyes táplálkozással. Következzen öt hasznos tanács, amivel szülőként elejét vehetjük a fogbajoknak!

Így védd meg a gyermeked a fogszuvasodástól!

1. Ne várj addig, míg kibújnak a gyermeked első fogai!

A várandós anyukák általában mindent megtesznek azért, hogy erős, egészséges kisbabájuk szülessen, és sokan közülük kiemelt figyelmet szentelnek a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésében fontosnak tartott tejtermékek fogyasztására is. Egészségügyi ajánlások szerint ugyanakkor fontos lenne már a pici megszületése utáni hetekben is ügyelni a szájápolásra, és egy nedves, puha ronggyal tisztítani a kisbabák ínyét.

2. Felügyeljük a fogmosást!

Amint az első fogak megjelennek, kezdjük el a baba fogmosását, mégpedig naponta kétszer. A csecsemők fogaira puha, kerek végű sörtés kefét ajánlanak, ezek kíméletesen bánnak a pici ínyével is. A fogkrém szintén kifejezetten csecsemőknek és gyermekeknek való legyen. Két év alattiaknak egészen kevés, apró kenetnyi is elég, nagyobbaknak pedig borsónyit vigyünk fel a fluoridos fogpasztából. Ne felejtsük el minimum háromhavonta lecserélni a fogkefét, a kopott sörték ugyanis ínyproblémákat okozhatnak.

3. Ne oszd meg a falatot a gyerekkel!

Egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy veszélyes előkóstolás után a falatot a kicsinknek átadni, ugyanis a fogszuvasodást okozó baktérium nem velük született, hanem akár nyál útján is megkaphatják azt. Éppen ezért a teljes biztonság érdekében vigyázzunk arra, hogy mi kerül gyermekünk szájába.

Így védd meg a gyermeked a fogszuvasodástól!

4. Etessük az erős fogakért jól a kicsiket!

Az persze nem újdonság, hogy a túl sok cukor, édesség, a savas üdítők roncsolják a kicsik fogát, de vannak ételek, amelyekkel kifejezetten segíthetjük is a fogszuvasodás elleni harcot. A gyerekeknek érdemes sajtot (cheddar, svájci, mozzarella) adni felkockázva csemegeként, magas kalcium- és foszfortartalma mellett azért is, mert serkenti a nyáltermelést, ellensúlyozza a savak károsító hatását.
 

5. Az esti fogmosás után csak vizet igyon a gyerek!

Ha a gyermekünk szeret tejjel vagy gyümölcslével lefeküdni, érdemes minél hamarabb leszoktatni erről a szokásáról, és az esti fogmosás után már csak vízivást engedélyezni. Szakértők ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy az éjszakai cukros levek és a tej fogyasztásából eredő fogszuvasodás különösen agresszív, és nagyon sok fogat képes rövid idő alatt elpusztítani. 

Kattints, és tudj meg még többet a szájápolásról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top