Életmód

8 lazító módszer – Engedd ki a fáradt gőzt!

Összeállításunkban pénztárcakímélő megoldásokat és hosszan ható módszereket is ajánlunk a testi-lelki kifulladás elkerüléséhez.

Ellazulásodért a vegetatív idegrendszer felelős. De míg egy stresszreakció pillanatok alatt bekövetkezik, az ellazuláshoz jóval több idő szükséges. Ha állandó feszültségben élsz, szinte már természetesnek tekinted ezt az állapotot. Ne adj esélyt a kimerülésnek, inkább válassz az alábbi módszerek közül, attól függően, hogy mire van leginkább szüksége a lelkednek és a testednek.

 

1. Meditációs gyaloglás
Ha el sem tudod képzelni, hogy egy csöndes szobában meditálj, próbáld meg gyaloglás közben! Nem kell hozzá más, csak szabad levegő (például egy park vagy egy nem túl forgalmas utca) és egy megfelelő lábbeli. A meditációs gyaloglás lényege, hogy az ütemes lépkedés közben, elszakadva a gondjaidtól, az „itt és most”-ra koncentrálj. Figyeld meg a körülötted lévő világot, és ha elkalandoznának a gondolataid, a légzésedre figyelve térj vissza a pillanathoz. Ez a technika néhány perc alatt kitisztítja a fejedet.

2. Lebegés depresszió ellen
Szerezz be egy minitrambulint otthonra – a legtöbb sportboltban már kapható, de rendelhetsz a neten is. A fel-le ugrálás nemcsak a kondíciódat fejleszti, de növeli az energiaszinted, stabilizálja az idegrendszered, és jobb kedvre is derít. A pillanatnyi lebegési fázis az űrben való lebegéshez hasonlít. A legújabb kutatások szerint ez segít a pszichoszomatikus betegségek és a depresszió kiküszöbölésében is.

3. Komplex tréning
Hallottál már a BodyART-ról? Ez az egyre népszerűbb mozgásirányzat hatvan percet igényel, és sokszorosan megtérül. Jógaalapokra épül, de különböző stretching-technikákat és a japán do-in rendszert is segítségül hívja, mindehhez pedig speciális légzéstechnikát kapcsol. A foglalkozásokon lassú, koncentrált gyakorlatok követik egymást, melyeket legalább tíz másodpercig ki kell tartani – mindeközben kellemes zene szól. A nagyobb mozgás- és életmódközpontokban biztosan találkozhatsz ezzel az óratípussal!

4. Ringatózni az ágyban
Mindössze 20-30 perc alatt feltöltődhetsz a speciális alfa-ágyban, amely elősegíti az alfa-állapot elérését, miközben kellemesen vibrál alattad. Vizsgálatok támasztják alá, hogy a lebegésélményt nyújtó kezelés alatt csökken a pulzusszám és a stressz okozta izomfeszülés. Ebben a relaxált állapotban, a külvilágot kizárva könnyebben felfedezheted belső energiatartalékaidat.

8 lazító módszer – Engedd ki a fáradt gőzt!

 

5. Köldökcsakra-meditáció
Ez a módszer segít, hogy kiszakadj a pörgésből, és megéld a „nemtörténés” állapotát. Ülj lazán törökülésbe, csukd be a szemed, és koncentrálj a köldökcsakrádra! Közben engedd, hogy a gondolatok, érzések jöjjenek és menjenek, de ne hagyd magad elkalandozni. Negyed órán át végezd a gyakorlatot! (További harmonizáló csakragyakorlatok: Klausbernd Vollmar: A csakrák – Gyakorlati kézikönyv)

6. Pihenő az izmoknak
A progresszív izomrelaxáció (PMR) segítségével már akár öt perc alatt megszabadulhatsz a zavaró izomfeszülésektől. Keress egy csendes helyet, feküdj hanyatt, igyekezz kizárni a külvilágot. Ezután a lábfejedtől indulva és felfelé haladva belégzéssel feszítsd meg, majd a levegő kiengedése közben lazítsd el szép sorjában az izmaidat. Ne hagyd ki az arcodat sem!

7. Tökéletes nyugalomban
Fáraszt a zaj, a pörgés, az információdömping? Lépj ki a mindennapok rutinjából, és töltekezz csendtáborban, ahol – ahogy a neve is elárulja – nincs kommunikáció. Itt lehetőséged nyílik arra, hogy valóban magadban légy az érzéseiddel és a gondolataiddal. A táborlakók közös programjai között általában jógázás, meditálás, energetikai és légzőgyakorlatok szerepelnek. Ez a tér lehetőséget kínál arra, hogy kitekints bezárt világodból, és olyan új impulzusokat szerezz, amelyekből hazatérve is táplálkozhatsz. www.aboldogitolegzes.eu/csendtabor

8. Légy újra gyerek!
Pihenj egy-két percig gyerekpózban, vagyis balászanában! Ez a könnyedén elvégezhető jógagyakorlat megszabadít a felgyülemlett feszültségtől, és fokozza az önszereteted, amelyre túlhajszolt időszakokban különösen szükséged lehet. Térdelj le, és ülj a sarkadra úgy, hogy a lábujjaid a talajra simuljanak. Lassan hajolj előre egészen addig, míg a homlokod már a talajt érinti. Karod a tested mellett pihenjen, kézfejeid a talaj felé nézzenek. Fenekedet tartsd a sarkadon! Lélegezz egyenletesen. Gondolj arra, hogy belégzéskor a hasad kitágul, kilégzéskor pedig összehúzódik. Maradj így nyolc lélegzetvételig, majd lassan emelkedj fel és egyenesedj ki.

8 lazító módszer - Engedd ki a fáradt gőzt!Cikkünk a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.
A tartalomból:

  • Nem kívánt szerelmek
  • A hűtlenség mint kapcsolatépítő
  • Szabadulni a függőségtől
  • Kipróbáltuk a táncterápiát
  • Megosztani vagy megélni – Dr. Szondy Máté írása

    Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top