Életmód

10 dolog, ami miatt szívesen eldobnád már a szemüveget

Szerencsére már rég elmúltak azok az idők, amikor szinte pellengérre állították a pápaszemeseket, ráadásul ma már menő keretek milliói kerülnek a boltokba, de azért mi még mindig tudunk jó pár okot, amiért eldobnánk inkább szemüvegünket. Jöjjenek a legerősebbek!

A „jó szemüveg öltöztet” – hangzik az egyik legnagyobb optikai megközelítésű közhely, de mi van akkor, ha mi mégsem vennénk fel ezt a „ruhadarabot”? Azt, hogy miért is, az alábbiakban tíz okkal támasztjuk alá.

1. Csodálatos, márkás darabok sem tudják azt még, amit a tökéletes látás nyújt, vagyis a „teljes képernyős élményt”. Hiába fizetünk egy szemüvegért néha akár egy félhavi fizetésnyi összeget, a perifériás látásunkat tekintve akkor is csorbát szenvedünk.

2. Sosem fogunk tudni teljesen felszabadultan sportolni benne! Hol lecsúszik az izzadt orrunkról, hol lepofozza a fejünkről egy-egy hevesebb játékostárs a kosármeccs alatt, az úszás közbeni szemüvegesség okozta hátrányokról pedig ne is beszéljünk. Rosszabb esetben pedig el is törhetjük, ami komoly anyagi veszteséget jelent.

3. A napsütés árnyoldalairól szinte megállás nélkül hallani, ám ha szemüvegesek vagyunk, sokkal bonyolultabb és drágább a káros napsugarakkal szembeni védelem, gondoljunk csak a dioptriás napszemüvegek áraira.

10 dolog, ami miatt szívesen eldobnád már a szemüveget

4. Kínoktól mentes esős évszak. Az esőcseppeknél és a páránál kevesebb dühítő időjárási tényező van egy szemüveges életében. Gondoljunk csak bele abba is, hogy milyen más lenne az éppen sülő süti állapotát úgy ellenőrizni, hogy közben nem borítja be szemüvegünk lencséit teljes terjedelemben a sütőből kicsapódó gőz.

5. Megkímélt orrnyereg. Hiba készítenek ma már ultrakönnyű anyagból is kereteket, egy egész napos viselet után akkor is ott virít orrunk két oldalán este a fájó folt, mint valami árulkodó, mégis fájdalmas, apró lábnyom.

6. Szemüveg híján nem kellene lépést tartani a szemüvegdivattal. Tavaly a lila volt a menő, de ma már szinte minden ruhád őszies színekben pompázik, és egyik sem passzol a tavaly még ultramodernnek számító keretedhez? A szemüveges lét nem csak drágábbá, hanem bonyolultabbá is teszi az öltözködésünket…

7. Vége lenne az állandó keresgélésnek. A legtöbb szemüveges életében éppolyan gyakori jelenet a szemüveg utáni hajtóvadászat, mint a lakáskulcs utáni hajsza. Igaz, ez előbbi legalább kiküszöbölhető lenne.

8. Állandó gondoskodás, figyelem. A szemüveg lencséi kényesek, könnyen karcolódnak, törnek, és bár manapság lehet rájuk biztosítást kötni, kötélidegek kellenek ahhoz, hogy a napi rohanásban még a szemüvegünk irányában is 100 százalékos gondoskodással viseltessünk.

9. Útban van! Tényleg nagyon zavaró tud lenni, pláne, ha sok a szemüveges a családodban, és a velük való találkozáskor, pusziváltáskor mindig le kell kapni, a kellemetlen ütközések elkerülését megelőzendő.

10. Zavar a foglalkozásodban, legyél akár mikroszkóppal dolgozó kutató, távcsővel rendszeresen dolgozó vadőr, netán sebész vagy színésznő. Tény, hogy a szemüveg egyes szakmákkal egész egyszerűen nem, vagy csak nehezen összeegyeztethető.

Szeretnél éles látást? Itt érdeklődj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top