Életmód

Gyere közelebb! – A rövidlátás

Nem tudod elolvasni az utcatáblákat? Nem látod a moziban a feliratot? Nem ismered fel a szembejövőket, csak mikor már előtted állnak? Akkor te tudod, mi a rövidlátás. Na de miért alakul ki?

Gyere közelebb! - A rövidlátásMire óvodába kerülünk, már van néhány társunk, aki szemüveget visel, és mire iskoláskorba érünk, még több lesz az ilyen osztálytársunk (szerencsés esetben nem csúfolják őket). Többségük rövidlátó. Nem beteg, csupán látászavarral küzd. Ma már van erre is megoldás, de akit ez a probléma érint, annak sokáig hozzá kellett szoknia a helyzethez, sőt nagy esélye volt rá, hogy tovább romlik a látása.

A rövidlátás, vagyis miópia olyan látászavar, amely mellett a távoli feliratok, tárgyak, személyek képe már nem jól kivehető, homályos, körvonalai elmosódottak.
A jelenséget az okozza, hogy a szemgolyó „hosszúkás”, vagy a szemlencse a kelleténél domborúbb, ami megváltoztatja a szem fénytörő képességét. Így a kép nem jó helyen keletkezik: a fénysugarak az ideghártya előtt találkoznak, így amit látunk, életlen lesz.

 A rövidlátás erőssége
Enyhe: –3,00 dpt-ig
Közepes: –3,00 és –6,00 dpt között
Erős: –6,00 dpt fölött

Érdekes, hogy minden plusz milliméter, ami növeli a szem hosszát, három dioptriát ad hozzá a látásromlás mértékéhez (a dioptriaszám rövidlátásnál mindig negatív). Az eltérés nem állandó, kicsit változik napközben: dél körül a legerősebb.

E sajátosságnak nincs különösebb oka, korai kialakulása ellen nemigen lehet tenni, részben örökölhető is a rövidlátásra való hajlam. Ha azonban felnőttkorban alakul ki, annak már oka lehet az életmód, vagy éppen egy betegség is.

Gyere közelebb! - A rövidlátás

A leggyakoribb az úgynevezett egyszerű rövidlátás, ami általában gyermek- vagy fiatalkorban kezdődik. Iskolásokat és egyetemistákat gyakrabban érint. Ha csak kisebb fokú, –1 dioptria alatti, akkor a szem még képes korrigálni az eltérést.

A rövidlátás fajtái
Egyszerű: Fiatalkorban kezdődik, jellemzően örökölhető.
Malignus myopia: A szemgolyó hátsó részének sorvadása okozza.
Alkalmazkodási görcs: A sugárizmok távolra nézéskor nem tudnak elernyedni.
Szürkületi rövidlátás: Csak este vagy ködös időben jelentkezik.
Lencsemiópia: A szem fénytörő közegeinek megváltozott törésmutatója miatt jön létre.
Indukált rövidlátás: Okozhatja gyógyszerszedés, magas vércukorszint, szürke hályog.

Az ennél nagyobb fokú rövidlátásra nincs gyógymód, csak eszközzel (szemüveg vagy kontaktlencse) vagy lézeres beavatkozással (melynek során csökkentik a szaruhártya vastagságát) lehet ellensúlyozni vagy helyrehozni. Sokan kísérleteznek szemtornával is, de ennek hatása tudományosan nem bizonyított.

Szeretnél éles látást? Itt érdeklődj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top