nlc.hu
Életmód
Így segíthetsz a babádon!

Így segíthetsz a babádon!

Ha magunkon nem tudunk segíteni, azt elviseljük valahogy, de ha a gyermekünk van bajban, nehezebb türelmesnek lenni. A könnycsatorna-elzáródás sokak problémája, de már van rá megoldás.

“Nagyon sokat küszködtünk Lilikével. Egész pici kora óta gond volt a szemével, folyton könnyezett, csipásodott, néha alig tudta kinyitni reggel. Próbálkoztam az égvilágon mindennel, kamillateával, krémekkel, sőt anyatejes spricceléssel is, de hiába, a helyzet maradt ugyanaz.”

Így segíthetsz a babádon!A fenti tünetek könnycsatorna elzáródásra utalhatnak.    Ez a panasz  sok szülőnek ismerős lehet, a  probléma elég gyakori csecsemőkorban. Valójában nem is elzáródásról van szó, inkább arról, hogy a könnycsatorna meg sem nyílik: egy vékony hártya fedi a kimeneti nyílását, így a könny nem tud a megfelelő úton távozni.

Normál esetben a  könny a  könnycsatornán át jut  az orrüregbe. A kettő közötti “zsilipnek” születéskor kellene megnyílnia, de ez  esetenként elmarad. Ez magyarázza, hogy a baba szeme állandóan könnyes, váladékos.

Mit tehetsz te?

Első választandó kezelés antibiotikum csepp használata, a váladékozás megszüntetésére. Nagyon fontos a szem tisztántartása, a váladék rendszeres kitisztítása tiszta vízzel. Jót tesz a masszírozás is, ilyenkor ujjbeggyel kell lefelé simogatni a bőrt a szemzugtól az orr felé. Ám ha a könnyezés és váladékozás rendszeresen visszatér,  érdemes szakorvosi segítséget kérni, lehetőleg már csecsemőkorban.

Mit tehet az orvos?

A beavatkozás egyszerű és gyors.:   A művelet során  szondát vezetnek a könnycsatornába, és közben folyamatosan mossák folyadékkal. Az elzáródott csatornából kezdetben sok váladék öblíthető ki. A szonda bevezetésével elérhető és érezhető a könnycsatornát elzáró hártya. Amikor  a szonda hegye az  akadályt átböki, rögtön megjelenik a folyadék a csecsemő orrában, illetve a torkába folyik és lenyeli. Ez mutatja, hogy a megnyitás sikeres, fontos, hogy a nyelés jól működjön, ezért nem szabad érzéstelenítésben vagy altatásban végzeni.  Sok szülő fél ettől a megoldástól, mert tény, hogy a baba számára kellemetlen, de rövid sírás árán általában megoldódik a probléma: a szem kitisztul és a baba látását többé nem zavarja a kellemetlen jelenség.

Te is ezzel a problémával küzdesz? Nézd meg, mit javasol neked dr. Széchey Rita, a Saint James Szemészeti Központ munkatársa!

 

Szeretnél éles látást? Itt érdeklődj! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top