Életmód

Elismerésfüggő vagyok!

Nehezemre esik nemet mondani. Aggaszt, vajon mit gondol rólam a környezetem. Nem szívesen konfrontálódom. Csak meg ne bántsak valakit... Ismerős mondatok? A folyamatos elismerés utáni mérhetetlen vágy sokak számára akadály a munkában és a magánéletben is.

A 21. századi ember lájkokra vadászik – és nemcsak a digitális világ közösségi oldalain, hanem a mindennapi életében is. Megerősítést várunk a környezetünktől, hogy jól csináljuk-e a dolgainkat, tágabb értelemben pedig, hogy a társadalom értékeli-e mindazt, amik vagyunk. Ha azonban az önbizalmunk nem áll stabil lábakon, a szelíd konformizmus önromboló elismerésűzésbe vagy – ahogyan az angolszász kultúrákban hívják – megerősítésfüggésbe csaphat át.

Alkalmazkodom, tehát vagyok

Elismerésfüggő vagyok!

Anna az önromboló alkalmazkodás iskolapéldája – legalábbis ami a párkapcsolatait illeti. Többedszerre kötött ki olyan férfi oldalán, aki nehezen viseli, hogy vezető beosztásban dolgozó, jól kereső lány a barátnője. Így aztán a 31 éves Anna szégyenkezik a sikerei miatt, az érdemeit inkább titkolja, rosszabbul teljesít, sőt újabban alacsonyabb beosztásban keres munkát. Valójában a gyerekkora jeleneteit éli újra a párkapcsolataiban. Már kisiskolásként különórákon és versenyeken kereste a kihívást, de folyton a szülei rosszallásába ütközött: csak ne ugráljon, ne akarjon sokat, ők egyszerű emberek. Ám végül mégiscsak szembement a szülői akarattal, és azóta a cambridge-i egyetem jogi karát is elvégezte. Szakmai téren tehát győzött, de a magánéletében ugyanazokat a köröket futja: a képességeit takarékra állítja, hogy szeressék, hogy elfogadják, és ne büntessék szeretetmegvonással – hiszen ez a szülőknél is működött.

Szeretnék vagy akarok?

Elismerésfüggő vagyok!Nem meglepő, hogy az elismerésfüggőség okai elsősorban a nevelésben keresendők. Ha gyerekként azt tanultuk, hogy csak mások igényeinek kielégítése árán vagyunk szerethetők, felnőttként is mások visszajelzéseire lesz szükségünk a saját értékeink megerősítéséhez. Hasonló a helyzet az akarattal. „Tipikus eset, amikor a gyerek azt mondja, »két gombóc fagyit akarok!«, mire a felnőttek rászólnak, amiért nem a szeretnék szót használta. Ez azt sugallja, hogy a gyerek legfeljebb vágyhat valamire, és majd mi, felnőttek eldöntjük, hogy akarhatja-e. Végül a gyerek megtanulja, hogy csak a másiknak lehet akarata” – magyarázza Unoka Zsolt. Aki nem tapasztalja meg, hogy a vágyai egy másik embernek érdekesek lehetnek, és hogy velük együtt is szerethető marad, az mindig alkalmazkodni fog. A simulékonyság szociális értelemben persze hasznos tulajdonság. Egy kaméleonként alkalmazkodó személyiség könnyen be fog tudni illeszkedni szinte bárhová. De ennek az az ára, hogy a pillanatnyi jutalmakért a hosszú távú céljait mindig elárulja. „Azt tekintjük egészséges önbizalmú embernek, akinél felnőttkorára kialakul egy belső jutalmazó rendszer – folytatja a szakember. – Érzékeny a kritikára, de egy stabil magot fenn tud tartani az önképében, és folyamatosan képes jutalmazni magát, ezzel pedig kompenzálja a külvilág negatív behatásait.” Az elismerésfüggő egy sikertelen állásinterjú után összetörhet a kudarctól, holott az események értelmezhetők úgy is: csupán annyi történt, hogy arra a bizonyos pozícióra nem ő volt a legmegfelelőbb jelölt, ám attól ő még ugyanolyan értékes marad, például lelkiismeretes, megbízható, kreatív vagy jó problémamegoldó.

Hozzáférhetetlen vágyak

Elismerésfüggő vagyok!A párkapcsolatainkat tekintve is érdemes átgondolnunk a jutalmazáshoz és a büntetéshez való hozzáállásunkat. Az elismerésfüggőket gyakran találják meg önző, önérvényesítő emberek, mert számukra kényelmes, hogy a másik mindig mindennel egyetért, és kitalálja még a gondolataikat is. Eközben az alkalmazkodó fél legbelül frusztrált és elégedetlen, hiszen ő maga alig van jelen a kapcsolatban. A pszichiáter kóros vagy komplementer kapcsolatnak hívja a jelenséget, mivel egyik fél sem tud fejlődni a másik mellett. Aki egyenrangú társat keres, nem fog önalávető embert választani, mert zavarja, hogy a másik mindig azt mondja, amit hallani akar. „A központi probléma az, hogy az elismerésűzők nem férnek hozzá a saját vágyaikhoz, mert attól félnek, ha közel engednék magukhoz őket, a környezetük elutasítaná, kiközösítené őket” – mondja Unoka Zsolt. Bár a jelenség neve pont az ellenkezőjét sugallná, az ilyen ember a dicsérő szavaktól kényelmetlenül érzi magát, kétkedve fogad minden bókot. Gyanakszik, miért mondanak neki olyan furcsa dolgokat, hogy jól teljesített valamiben. Nem meglepő, hogy több nő elismerésfüggő, mint férfi: hajlamosabbak mások igényeit a sajátjaik elé helyezni, és általában többre értékelik a társadalom véleményét, mint a férfiak. Arról nem is beszélve, hogy a mai, folyamatos versenyhelyzeteket teremtő világban különösen nagy szükségünk van az önbecsülésünk külső megtámogatására. A nehéz gazdasági helyzetben sokan féltjük a munkahelyünket, és általános a szorongás az élet többi területén is. Ezért minden bokorban keressük az arra utaló jeleket, hogy a dolgok a lehető legnagyobb rendben mennek körülöttünk, és mi jók vagyunk, jól teljesítünk, számítanak ránk. Csakhogy mindig tapasztalni fogjuk, hogy a külső megerősítésből soha nem elég: kapjunk bármennyit is belőle, nem adja meg az igazi elégedettség és boldogság érzését. Ez a tapasztalat ugyanakkor segíthet elindulni azon a felfedezőúton, amely önmagunk felé visz, és egy belső, teljesebb egyensúly forrása lehet.
„A minta, amely gyerekkorunkban a túlélés eszköze volt – másoknak megfelelni, másokkal kedvesnek lenni –, felnőttkorban gyakran válik a továbblépés akadályává. Azt a tanult, mélyről jövő motivációt, hogy a környezetünk kedvében járjunk, és az ő megerősítéseiket bezsebeljük, csak úgy írhatjuk felül, ha megtanuljuk, hogyan és mikor érezzük magunkat igazán jól belülről, önmagunkból kiindulva. Ki kell tapasztalnunk, hogyan tudjuk a vágyott elfogadást és megbecsülést saját magunknak megadni” – mondja Madai Kriszta karrier-tanácsadó coach. Ez az út persze nem könnyű, nem egyszerű visszatalálni magunkhoz, azaz tisztában lenni az értékeinkkel, az erősségeinkkel, a vágyainkkal. „A külső megerősítéstől való függést csak fokozatosan építhetjük le, hiszen egykor ez volt az egyetlen eszközünk arra, hogy a szüleink elfogadását megkapjuk – folytatja. – Ahhoz, hogy ide eljussunk, nem kell feltétlenül valamit másképpen tennünk, sokkal inkább arról van szó, hogy megtanuljunk máshogyan látni dolgokat, és eljussunk a valós belső önbecsüléshez.”

 A több magabiztosságért

1. Ha egy adott környezetben rendszeresen csak negatív visszajelzéseket kapunk, érdemes minimálisra csökkenteni az ott töltött időt. Inkább azok társaságát keressük, akik az értékeinkre is odafigyelnek.
2. Találjuk meg azt a három fő értéket, amelyek alapján élni szeretnénk. Szedjük össze, reálisan mit tehetünk annak érdekében, hogy a mindennapokban nagyobb súllyal legyenek jelen ezek az értékek, célok.
3. Gondoljuk végig, hogy mit tennénk másként, ha biztosak lennénk afelől, hogy senkit nem bántunk meg vele, és kellő tehetséggel rendelkezünk hozzá.
4. Gyűjtsük össze, mi az, ami örömöt, energiát ad. Próbáljuk ezeket beépíteni a hétköznapokba.
5. Elalvás előtt érdemes számba venni, milyen dicséretre méltó cselekedeteket vittünk végbe aznap (nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolnunk).
6. Képtelenség mindenkinek megfelelni. Tudjunk megbocsátani önmagunknak, a hibákra pedig tanulási lehetőségekként tekintsünk.
7. A környezetünk visszajelzései fontosak lehetnek, de mindig mérlegeljünk – és jól válogassuk meg, kinek a véleményét mennyire érezzük fontosnak, mérvadónak.
8. Tapasztaljuk meg a saját bőrünkön, hogy nem dől össze a világ, ha egy kérésre nemet mondunk (méghozzá határozottan). A másik általában sokkal könnyebben fogadja a visszautasítást, mint
amennyire mi a következményektől félünk.  

 
További érdekes írások a Marie Claire magazin decemberi számában! Kérd az újságosoknál!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top