Életmód

Növeli a stresszt a sok facebookos ismerős

Jobban jársz, ha nem jelölsz ismerősnek boldog-boldogtalant…
Túl sok az ismerős
Túl sok az ismerős

Nem kevesen vannak, akik szinte görcsösen igyekeznek növelni az ismerőseik számát a Facebookon, bizonyítandó, hogy mennyire menők, az Edinburgh-i Egyetem kutatói szerint viszont ezek az emberek magukkal tolnak ki. Minél több ugyanis az ismerős, annál nagyobb stresszt jelent a közösségi oldal használata.

Míg kezdetben főleg fiatalok, javarészt diákok használták a Facebookot, ma már egyre többen jelen vannak rajta. Az ismerőseink között már nem csupán a barátaink, de például a szüleink és a munkatársaink is ott vannak, emiatt pedig nem tudjuk igazán felszabadultan használni az oldalt. Sőt.

A Facebooknak olyannak kellene lennie, mint egy hatalmas bulinak, ahol a barátaiddal vagy és ihatsz, táncolhatsz és flörtölhetsz. De ha a buliban ott van anyukád, apukád és a főnököd is, akkor rögtön feszültté válsz, hiszen tartasz a viselkedésed következményeitől” – magyarázta Ben Marder, a témában készült tanulmány szerzője egy sajtónyilatkozatában.

Persze ha túl sok az ismerős, jelentősen megkönnyíthetjük a dolgunkat azzal, ha megtanuljuk használni a listákat és a korlátozásokat, hogy feltöltött a tartalmakat csak azokkal osszuk meg, akikre valójában tartozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top